Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на образованието Галин Цоков приветства ученици, учители и родители за новата учебна година

Снимка: БТА

По повод първия учебен ден служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков отправи поздрав към директорите, учителите и педагогическите специалисти в образователните институции, първокласниците и учениците, и към родителите. Наричайки деня празник на просветата, министър Цоков изтъкна, че в българското училище децата трупат не само познания, но и се изграждат като личности. Затова "най-важната задача пред образователната система е всъщност да ги научи да бъдат добри хора, мисия, която поколения български педагози изпълняват с отдаденост и себеотрицание“. На учителите Цоков пожела да пазят традициите на българското образование и постоянно да  го осъвременяват, да учат децата ни да обичат родината и да познават света около себе си.

Обръщайки се към родителите министърът им пожела да обичат децата си, да ги подкрепят, но и да вярват на учителите, които са най-верният им съюзник по пътя на израстването на тяхното дете. Към децата министър Цоков отправи пожелание да мечтаят и да създават приятелства и да не забравят, че в училището могат да намерят разбиране и подкрепа. Образователният министър не пропусна да поздрави и българските училища в чужбина, "които чрез знанието карат хиляди деца да мечтаят и да пазят спомена за родината".

"Поклон пред труда на стотиците родолюбци, които пазят и развиват тези български училища, пръснати в 43 държави на шест континента – изтъкна министър Цоков. – Днес ние празнуваме заедно, защото България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце!“ - подчерта Галин Цоков и пожела: Честита да е новата учебна 2024-2025 година! На добър час!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15