Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Вдъхновено и с много настроение българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим откри новата учебна година

Снимка: Венета Ненкова/Фейсбук

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор Йовко Пищийски – първият български дипломат при Светия Престол. Сред официалните гости бяха главният редактор на Националното издателство "Азбуки" и художничката Дора Николова Битау – разказа за Радио България създателката на школото Венета Ненкова, председател на Културна асоциация "Паралел 43". 


Специални благодарности екипът на училището изказа към доц. Емилия Занкина – декан и зам. ректор на американския Temple University, приела под крилото си неделното училище, предоставяйки уникалната университетска база на българските деца. А локацията е повече от удобна, тъй като от тази учебна година римският филиал на американския университет се помещава в самия център на италианската столица – на прочутия площад "Испания" (Piazza di Spagna).


Българчетата в Рим откриха учебната година по родна традиция, на 15 септември, като бяха специално изненадани от Българския културен институт в Рим, който им поднесе прекрасен подарък – спектакъл на Бургаския куклен театър "Кокошка с брошка".

Освен оригиналната музикална програма подготвена от учениците, водеща линия в празничния ден бе представянето на съвместно издадената двуезичната книга "Пламенни надежди" на италианския католически свещеник отец Анджело Габриеле Джорджета.

Книгата е посветена на 350-годишнината от смъртта на българските будители Петър Парчевич, Петър Богдан Бакшич и Филип Станиславов, както и на 400-годишния юбилей от създаването на първото българско хуманитарно училище в Чипровци през 1624 г. Книгата е с предговор на проф. Лилия Илиева, открила историческия труд на Петър Богдан Бакшич – "За древността на бащината земя и българските дела".


"От страниците на книгата разбираме, че основател на училището е епископ Илия Маринов, а в него учат 60 деца православни и католици, които след това ще станат отлични търговци и занаятчии – разказва ни културологът Венета Ненкова, председател на Асоциация "Паралел 43" в Рим. –  В училището са изучавали българска, латинска и турска граматика, но там се зараждат и идеите за едно свободно и мирно общество. Там ще бъдат възпитани деца, които ще замечтаят за Свободата и ще работят за нея. Защото именно в Чипровци се заражда идеята за национално освободително движение, което ще обхване няколко поколения активни българи, търсещи връзки и помощ от силните европейски управници и народи. Въстанието ще избухне, но за съжаление през 1688 г. ще потъне в кръв заради предателство."

 

От българското училище "Асен и Илия Пейкови" са възстановили герба на възрожденското училище в Чипровци, на който са изобразени корона с два лъва и два козела, и го предоставят на всички български училища в родината и по света, които искат да съхранят паметта за миналото и историята на българското училище – сподели още Венета Ненкова.

"Лъвовете са символ на висшата божествена мощ, на благородството, благоразумието и справедливостта. Козите са превъплъщение на духовния стремеж към нови висоти. Тези два символа са изобразени с изплезени езици заради "злите езици", които подкопават и разрушават духовните стремежи – пояснява Ненкова и допълва: – Историята се оказва не съвсем точна наука и често новите открития преобръщат старите представи и знания. Искрено се надяваме да бъде поправена историята относно създаването на първото училище в България, което предхожда с 211 години училището в Габрово. Кръглата годишнина съвпада и с 10- годишнината от създаването на българското училище в Рим."

Ръководителите на училището изразяват благодарност към Министерството на образованието и науката в България, които ревностно поддържат учебното заведение, както и на Наталия Михалевска и Ваня Балчева за създаването на програмата "Неразказаните истории на българите", вдъхновена именно от работата на римското училище.


Благодарение на тази програма учениците и преподавателите от училище "Асен и Илия Пейкови" ще продължат да се занимават с преводи на документи, които закупуват от Ватиканските архиви, да правят филми, да превеждат книги и да пишат нови.

През януари, с финансовата подкрепа на МОН в България и европейската програма "Еразъм+", е заснет и филм, посветен на важните годишнини, който ще бъде представен в Рим за Деня на българските будители.

Вижте още:








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон

396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не..

публикувано на 16.09.24 в 06:15

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30