Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети българската столица, за да присъства на спектакъла "Набуко" от Джузепе Верди на Национална опера и балет на Република Северна Македония, който беше представен в Софийската опера и балет.

В отговор на критиките от Скопие за това, че липсата на знаме на Република Северна Македония на срещата в президентството в българската столица е било провокация. "Нека да е ясно. Това не беше нито държавно, нито работно посещение. Аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и ще допринесе и по-нататъшно развитие за нашите отношения", беше категоричен президентът Радев. Той отбеляза, че последно президентът на РСМ е направил държавно посещение у нас. "Ако спазваме протокола, сега е редно да отида аз и ще очаквам да получа официална покана", подчерта държавният ни глава.

Вчера от кабинета на Силяновска обявиха, че ще поискат обяснения по казуса от българската страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава " новата учебна година..

публикувано на 16.09.24 в 13:00

Премиерът Димитър Главчев: Първият учебен ден е знакова дата

За цяла България първият учебен ден е знакова дата и може да се каже, че това е един от най-големите празници. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев се обърна към учители, ученици и родители при откриването на учебната годината в столичното 35..

публикувано на 16.09.24 в 12:55