Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Снимка: БТА

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава "новата учебна година да бъде плодотворна, благодатна и спасителна!“ 

"Винаги да помним, че Източник на всяко истинско знание и мъдрост е нашият Господ Иисус Христос“, посочва в посланието си Българският патриарх като изтъква, че в "своята история православният ни народ е засвидетелствал любовта и отдадеността си към книжовността и образованието, в които той е намирал здрава основа за своето преуспяване и благоденствие“. 

"За нас образованието не е просто усвояване на информация и знания, а е преоткриване, очистване и проясняване на замъгления от греха Божи образ у човека“, отбелязва Негово Светейшество. По думите му, служението на учителите е особено важно, защото работят с живи човешки души, за което са нужни много добродетели като дълготърпение, постоянство, добронамереност, чувствителност, разсъдителност, откритост, искреност, бодрост, незлобие и способност за прощаване, а те се постигат с вяра в Бога и молитва към Него. Обръщайки се към учениците, Патриарх Даниил изтъкна, че "училището може да бъде едно от най-прекрасните места на света, където ние се учим не само да познаваме природата, света и човека, но преди всичко да живеем в общност, да обичаме, да съчувстваме, да прощаваме, да отстъпваме, да помагаме и да се приобщаваме"

"Учим се на единство в многообразието. Учим се на това да различаваме в нашите съученици Божието творение, което заслужава любов, грижа и уважение." Накрая, на родителите, Негово светейшество припомни, че образованието без възпитание е безплодно, а да възпитава може само онзи, който сам питае любов към Бога и човека. "Ние дължим уважение към нашите учители и към учителите на нашите деца", подчертава в обръщението си Българският патриарх и допълва,  че не бива да забравяме, че децата са Божи дар, а не даденост, нито пък наше постижение. "Нам е възложена грижата за тях, за която един ден ще отговаряме пред Праведния Съдия – Бога“, напомня Негово Светейшество. В края на обръщението си той пожелава временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество да не ни обезсърчават и разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на полезното знание и напомня, че "Господ допуска изпитанията, за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях."

Българският патриарх Даниил завършва с благопожелания Бог да дарува на всички учители, ученици и родители сили и здраве през новата учебна година!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41

Премиерът Димитър Главчев: Първият учебен ден е знакова дата

За цяла България първият учебен ден е знакова дата и може да се каже, че това е един от най-големите празници. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев се обърна към учители, ученици и родители при откриването на учебната годината в столичното 35..

публикувано на 16.09.24 в 12:55