Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба в Букурещ ще отбележат два века от издаването там на Рибния буквар

Снимка: www.sbj-bg.eu

Изложба "Петър Берон. 200 години от първото издание на "Рибния буквар"", първия модерен български буквар, отпечатан в Брашов през 1824 г., ще бъде открита на 17 септември от 18:00 ч. в Стъкления купол на библиотеката на Румънската академия, предаде за БТА агенция Agerpres. В събитието ще участва председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, придружен от делегация от над 20 академици, дейци на науката и културата от България, която е на официално посещение в Румънската академия.  
От страна на Румънската академия ще присъства вицепрезидентът на Академията Мирча Думитру. Откриването на изложбата ще бъде предшествано от подписване на споразумение за подновяване на партньорството за научно сътрудничество между Румънската академия и Българската академия на науките. Документът ще бъде подписан от президентите на двете академии Йоан-Аурел Поп и Юлиан Ревалски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45