Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Снимка: БТА

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има смисъл" на отцепници от разпадналото се "Величие" (нова партия, която успя последна да мине 4-процентната бариера на предишните парламентарни избор)/ заради некоректен списък с избиратели, подкрепящи регистрацията. 

За сравнение на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11 коалиции. 

От 19 септември всички граждани ще могат да проверят на сайта на ЦИК дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция. Ако бъде установена нередност, жалби могат да се подават до Комисията за защита на личните данни, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Галъп": 7 са сигурните участници в новия парламент, възможни са и още двама

Ако предсрочните парламентарни избори бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, първа политическа сила с 25,7% от гласовете би била коалицията ГЕРБ-СДС. Това сочи изследване на социологическата агенция "Галъп..

публикувано на 14.10.24 в 18:31
Димитър Главчев

Димитър Главчев ще участва в Среща на върха в рамките на Берлинския процес

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес, която ще се проведе днес в германската столица, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Основната идея на инициативата е да подпомага процеса на..

публикувано на 14.10.24 в 06:00
Марчел Чолаку и Николае Чука

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния Дв а месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в..

публикувано на 11.10.24 в 11:20