Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Снимка: БТА

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има смисъл" на отцепници от разпадналото се "Величие" (нова партия, която успя последна да мине 4-процентната бариера на предишните парламентарни избор)/ заради некоректен списък с избиратели, подкрепящи регистрацията. 

За сравнение на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11 коалиции. 

От 19 септември всички граждани ще могат да проверят на сайта на ЦИК дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция. Ако бъде установена нередност, жалби могат да се подават до Комисията за защита на личните данни, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения...

публикувано на 11.10.24 в 10:00
Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57
Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45