Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен
Снимка: Пресцентър МВнР

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни", подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще стартира информационна кампания за повишаване на обществената осведоменост за Програмата и разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта е понижаване на процента на отказите - необходим критерий за премахване на визите. Посланик Мертен потвърдена готовността на посолството в София да продължава да оказва съдействие в усилията на България за включване в Програмата.

В хода на разговора Кондов постави и въпроса за сключване на Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, която би била в интерес на българските граждани, работещи или живеещи в САЩ. Обсъдено е и сътрудничеството със САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05

България днес - 17 септември 2024 г.

В „България днес“ на 17 септември говорим за празника на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, за Деня на София и празниците на редица други български градове. Ще научите и как се разраства столичния град и каква е българската столица..

публикувано на 17.09.24 в 19:00

Оценките за българския ресор в ЕК - от удовлетворение до разочарование

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации" в следващата Европейска комисия. Това обяви днес председателката на комисията Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент. По-късно в кратко..

публикувано на 17.09.24 в 16:57