Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 университета от 9 държави участват в "Живописна България. Интердисциплинарни диалози у дома"

Снимка: Председништво РБ

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна на "Дондуков" 2 с участниците в Третата международна пътуваща конференция "Живописна България. Интердисциплинарни диалози у дома". Проектът, който се провежда под патронажа на вицепрезидента, включва изследвания на младежи и техните преподаватели от 11 университета от 9 държави. Инициатор на форума е Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Българистите чертаят туристически маршрути, свързани с българската литература, култура и история. Проектът включва широк диапазон от теми – от изследване на градската среда през културните реинтерпретации на сватбата до българските литературни сюжети и тяхната проекция в литературата на други европейски страни. Сред темите са изследване на образа на Бай Ганьо, на пътеписите от България в творчеството на български и италиански автори, на непознати съвременни поети, на различни фолклорни мотиви и други.

"С изследванията си допълвате световната картина на познанието за България. Вашите трудове са още по-ценни и за нас, българите. Представата за България, която получаваме през вашия поглед, обогатява и нас", обърна се вицепрезидентът към участниците. "В днешния технологичен век имаме нужда от изяществото на словото и мъдростта на вековете, събрана в него. Посветени сме на това да говорим за духовната територия на България, за голямото влияние на България върху цивилизационното и културното развитие не само на славянския, а на целия свят. Българската култура и духовност са проводник към световните исторически тайни - подчерта Йотова. - Много държави са родени от завземане на територии с меч, а България е родена от словото, буквите, книжнината и духовността. Затова е наричана духовна империя", посочи вицепрезидентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00