Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Грозят ни санкции от ЕК, ако не ускорим одобряването на проекти за възобновяема енергия

Европейската комисия призова България и още 25 страни от ЕС да въведат правилата за ускоряване на процедурите при издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия. Новите правила трябваше да влязат в сила до 1 юли т.г., затова..

публикувано на 26.09.24 в 16:44

ЕБВР понижи прогнозите за растеж, но е оптимист за понижаване на инфлацията

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) преразгледа леко надолу очакванията си за растежа в регионите, където инвестира. Икономическият растеж в България ще е 2.9 % за 2025 г. или с 0.1 % по-малко от първоначалните очаквания от..

публикувано на 26.09.24 в 16:35

Традиционни български породи дефилираха на събор в Калофер

В град Калофер, местност "Паниците", се проведе 19-тият национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни под наслов "Да запазим заедно българското". Целта на събитието е да популяризира и съхрани традиционните български..

публикувано на 21.09.24 в 16:57