Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Снимка: БТА

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев. 

Държавният глава посочи, че ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион и призова за сдържаност и разум.

"Време е спиралата от насилие и страдание в Близкия Изток да спре, а това изисква усилие не само от въвлечените страни, а и последователни усилия от цялата международна общност", подчерта президентът. От думите му стана ясно, че българските власти следят обстановката, като се прави оценка на вероятността от повишаване на миграционния натиск към България, но също така и на риска от асиметрични атаки в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до..

публикувано на 01.10.24 в 14:28

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на..

публикувано на 29.09.24 в 15:29
Андрей Ковачев

Страните от Западните Балкани трябва да си напишат домашното, ако искат да влязат в ЕС

Не е необходим посредник за отношенията между България и Северна Македония , каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев по повод предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи между София и Скопие. Служебният премиер заяви, че..

публикувано на 29.09.24 в 13:54