Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Снимка: mfa.bg

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до края на годината.

Двамата са обсъдили войната на Русия срещу Украйна. Кондов е подчертал многостранната подкрепа на София за Украйна. Бас е откроил българския принос и е подчертал нуждата от продължаване на общите усилия за гарантиране, че Украйна разполага с нужното за предстоящия зимен сезон. 

Двамата са обсъдили сключването на Споразумение за социална сигурност, което е от основно значение за българските граждани в САЩ. Визовата реципрочност и включването на България в Програмата за безвизово пътуване в САЩ също е било тема в разговора. От американска страна е потвърдена готовността за предприемане на конкретни стъпки и организирането на посещение на експертен екип в България за срещи с ангажираните институции, съобщава външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на..

публикувано на 29.09.24 в 15:29
Андрей Ковачев

Страните от Западните Балкани трябва да си напишат домашното, ако искат да влязат в ЕС

Не е необходим посредник за отношенията между България и Северна Македония , каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев по повод предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи между София и Скопие. Служебният премиер заяви, че..

публикувано на 29.09.24 в 13:54