Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Снимка: mfa.bg

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до края на годината.

Двамата са обсъдили войната на Русия срещу Украйна. Кондов е подчертал многостранната подкрепа на София за Украйна. Бас е откроил българския принос и е подчертал нуждата от продължаване на общите усилия за гарантиране, че Украйна разполага с нужното за предстоящия зимен сезон. 

Двамата са обсъдили сключването на Споразумение за социална сигурност, което е от основно значение за българските граждани в САЩ. Визовата реципрочност и включването на България в Програмата за безвизово пътуване в САЩ също е било тема в разговора. От американска страна е потвърдена готовността за предприемане на конкретни стъпки и организирането на посещение на експертен екип в България за срещи с ангажираните институции, съобщава външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предсрочни избори по никое време

От днес, 27 септември, България отново е в 30-дневна предизборна кампания. 28 партии и 11 коалиции подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в поредните предсрочни парламентарни избори, като в крайна сметка за подкрепата..

публикувано на 27.09.24 в 06:15

България и Италия отбелязват 145 г. дипломатически отношения

България и Италия днес честват в префектурата на Милано 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, съобщи кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Милано, е под..

публикувано на 26.09.24 в 16:38
Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38