Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Снимка: mfa.bg

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до края на годината.

Двамата са обсъдили войната на Русия срещу Украйна. Кондов е подчертал многостранната подкрепа на София за Украйна. Бас е откроил българския принос и е подчертал нуждата от продължаване на общите усилия за гарантиране, че Украйна разполага с нужното за предстоящия зимен сезон. 

Двамата са обсъдили сключването на Споразумение за социална сигурност, което е от основно значение за българските граждани в САЩ. Визовата реципрочност и включването на България в Програмата за безвизово пътуване в САЩ също е било тема в разговора. От американска страна е потвърдена готовността за предприемане на конкретни стъпки и организирането на посещение на експертен екип в България за срещи с ангажираните институции, съобщава външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Матео Пиантедози

По съседски: Събития с балкански адрес

Италия отваря два центъра за мигранти в Албания Италия ще отвори през октомври първия от двата си центъра за мигранти на територията на Албания. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози, предаде АНСА. Двете страни..

публикувано на 20.09.24 в 09:10

Депутатите отхвърлиха облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а..

публикувано на 19.09.24 в 15:59

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има..

публикувано на 17.09.24 в 15:47