Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-германска изложба в Чикаго прави мост между Ветровития град и Хамбург

Емилия Юкер: Ролята на българите е да бъдем преносители на хубави отношения между хората

12
Снимка: личен архив

Председателката на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург – Емилия Юкер – за втори път ще представи картините си пред публика в Чикаго, като този път изложбата е посветена на 30-ата годишнина от сътрудничеството между градовете от двете страни на Океана. Експозицията е озаглавена "От морето до езерото" и е съвместно с германския фотограф Андреас Хауфе. Официалното откриване е на 5 октомври, а експозицията има за цел да постави фокус върху мигрантските общности:


ук има голямо немско общество и германците в Чикаго в миналите периоди са допринесли за осъществяването на града в бъдещето. Така че немската общност тук е също миграционна, както и българската и така се роди тази идея – разказва пред Радио България г-жа Юкер. – Освен това град Хамбург, в който живея вече 30 години, е побратимен с Чикаго от три десетилетия. Сега е юбилей и ние можем да бъдем полезни в честването на тези тържества."

Тъй като става въпрос за сътрудничество между два града на два континента, Емилия Юкер е избрала да представи няколко художествени интерпретации на германския град с масло и акрил.


Освен това в експозицията са силно застъпени "музикалните" картини, които тя рисува по време на класически концерти:

По средневековна нидерландска музика

вързани са с класическата музика, тъй като Хамбург има много композитори с принос за света. Имам произведения, които съм рисувала на живо, на произведения на Шопен в изпълнение на пианистката Марина Савова, с която работя и на която използвам случая да благодаря. Освен това имам рисунки, сътворени по музика на холандски автори по време на концерти в София. Смятам, че ще се хареса. Имам няколко хубави творби,свързани със самата програма – една картина, която съм посветила точно на човешката любов между градовете. Нарисувала съм просто хората, които са срещу звездите и са възпламенени от човешката любов един към друг, с посланието, че това води нашата земя към нещо хубаво. Тази картина е два метра голяма и показва именно движението на хората по пътя ни към светлината. Тя е с цветовете, присъстващи емблемите на градовете светлосиньо, бяло и червено. Двата града са дали много на света, но смятам също, че ролята на българитее да бъдем преносители на хубави отношения, на хубави прояви на изкуството, на сътрудничество между хората, между отделните националности, между всички, които обичат хубавото."

По Валс на Щраус (вляво) и по  Шопен - Власове , опус 64, номер 2, в cis-Moll (вдясно)

Куратор на изложбата е един от изявените български творци в Чикаго – художникът Василен Васевски. Домакин на експозицията до 19 октомври е Германско-американският културен център в Чикаго, където живописните картини на д-р Емилия Юкер ще кореспондират с художествената фотография на Андреас Хауфе.

"С Андреас Хауфе сме колеги още от медицинската клиника, където бях доцент и където той работи преди да премине на професионална фотографска кариера. Той твори на територията на Северна Германия, главно в град Хамбург и изцяло показва хубавите чувства в града. Заедно имаме участие в 6 изложби"– пояснява Емилия Юкер.


Като председател на Клуба на българските жени и семейства и част от управата на Конфедерацията на българските културни дружества и дейци, която е със седалище в Чикаго, г-жа Юкер много активно работи за поддържането на родната  култура и традиции сред българите в Хамбург. Същевременно с това инициативите на ръководеното от нея дружество –например Биеналето на българския хумор и Фестивалът на българската художествена литература – въвличат за участие и сънародници от други германски градове и но и от целия свят. Настоящото ѝ гостуване в Чикаго е съпроводено със множество срещи с представители на най-голямата българска общност в Америка.

"Нашето сътрудничество, както и приятелски отношения са изключително големи. Ние получаваме много голяма помощ от българите в Чикаго. Те са натрупали огромен опит в културната дейност и това, което представят в областта на литературата, театралните и художествени изяви. Чрез техните ежедневници и радио предавания получаваме всякаква информация, която е във връзка с България. Освен това ни свързват и приятелските отношения. Аз сега съм донесла и наградите на автори на българска литература от Чикаго , участвали в нашия литературен фестивал, както и в литературния ни конкурс."


Музика, литература, въздействащи картини – всичко това ще присъства на откриването на българо-германската изложба "От морето до езерото" в Чикаго. Зрителите ще бъдат обогатени с цвят, усмивка, красота и спокойствие като контрапункт на настръхналия от конфликти днешен свят.


Снимки: личен архив на Емилия Юкер


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Чатбот ни дава информация за туристически обекти в Болградския район

В молдовския град, където преобладаващото население е с български корени – Болград, беше представен чатботът "Пътуваме из Болградския район" /«Мандруємо Болградщиною»/, създаден в Telegram от Наталия Илина, преподавателка по информатика в Болградския..

публикувано на 01.10.24 в 14:11

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55