Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Албания отвори вратите си за студенти на Софийския университет

Топлото посрещане бе по случай 80-годишнината от Освобождението на Албания

7
Снимка: Костандина Бело

В сградата на посолството на Република Албания в София се състоя приятелска среща между посланика г-жа Инид Мило със студентите и преподавателите по албански език от Катедрата по балканистика на СУ "Свети Климент Охридски", както и членове на албанската общност в България. Срещата, в края на миналата седмица, бе в рамките на дейностите по повод 80-ата годишнина от Освобождението на Албания, която съвпада и с 15-ата годишнина от членството на Албания в НАТО и обявяването на 2024 г. за Година на албанския език.

В речта си пред гостите посланик Инид Мило се спря на приоритетите на външната политика на страната като част от НАТО и кандидат за член на ЕС, като не пропусна да отправи и благодарност към преподавателите по албански език проф. д-р Русана Бейлери и проф. д-р Екатерина Търпоманова за упорития труд, който са положили за да поддържат жив интереса към албанския език, културата и историята на Албания в България.

Срещата продължи с приятен разговор, в който се включиха и студентите, които демонстрираха езиковите си умения и знания за Албания и изразиха много интересни мнения, свързани с темата на срещата.

Гостите имаха възможността да се запознаят по-обширно с историята на Албания чрез филма "Смъртта на коня", заснет през 1992 г. от режисьора Саимир Кумбаро. Това е първият албански филм, който подчертава негативните аспекти на комунистическата система в албанското общество. Той е едно от най-реалистичните отражения на политическото преследване по време на диктатурата на пролетариата в Албания. За студентите това бе един интересен филм, благодарение на който успяха да се докоснат до стара Албания от комунистическите години и да я сравнят с днешна Албания, която е вече променена и различна. След филма студентите допълниха впечатления и знания за историята на балканската държава, разглеждайки изложбата "Албанската съпротива през Втората световна война".

Това събитие послужи като платформа за обмен между младежите и Посолството и като възможност за насърчаване на връзките между двете страни. Защото именно тези млади хора са нашите бъдещи посланици, които ще поддържат отношенията между България и Албания.

Текст и снимки: Костандина Бело

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще модернизират единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум"

Започва обещаното от управляващите модернизиране на производствената база на единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" във Видин. Обновяването на производствената база ще бъде извършено поетапно, съобщи Министерството на..

публикувано на 07.10.24 в 17:07

Водещият учен в света в сферата на ИИ проф. Зико Колтер с лекция в София

По покана на INSAIT в България пристига един от водещите учени в света в сферата на изкуствения интелект и член на борда на OpenAI – проф. Зико Колтер, съобщи Министерството на образованието. Той ще изнесе публична лекция в Софийския университет, част..

публикувано на 07.10.24 в 17:00

Родители от Скопие на деца със синдрома на Даун, ще проучват добри практики в София

Родители и деца от Дневен център за лица със синдром на Даун ''Доза среќа'', гр. Скопие, ще пристигнат в София на 10 и 11 октомври, по покана и с финансиране от Фондация ''Българска Памет''. Целта на посещението на представителите на..

публикувано на 07.10.24 в 13:21