Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета спечелиха 5 медала от международна олимпиада по астрофизика в Непал

Снимка: МОН

Възпитаникът на Математическата гимназия във Варна Светослав Арабов спечели златен медал на Младежката международна олимпиада по астрономия и физика, предава БТА. Състезанието е проведено от 3 до 10 октомври в град Катманду, Непал. В него са участвали над 80 ученици от 19 държави.


Българският отбор се представи изключително достойно и всички се завръщат с медали. Светослав Арабов е и на второ място в крайното класиране. Със сребърни медали са Добромир Добрев, Максим Босилков и Цветелина Данова от Софийската математическа гимназия. Антон Стоянов от Варненската математическа гимназия е с бронзов медал.

Ръководители на отбора са Ева Божурова и Никола Каравасилев. Златният медал на Арабов е трето поредно златно отличие за него от международни състезания по астрономия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище Пловдив пуска нови авиолинии за зимния туристически сезон

Летище Пловдив ще има зимна авиолиния до Бирмингам във Великобритания  по повод предстоящия зимен туристически сезон. Първият полет предстои на 2 ноември. В момента до Пловдив има редовни полети от Лондон и Манчестър. През зимния сезон освен..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 21

В брой 21 на предаването говорим за различни българско-аржентински културни взаимодействия : "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата eмиграция" – разговор с авторите на труда Аксиния Иванова и Иван Цанков, часове преди..

публикувано на 10.10.24 в 12:00

България е дарила над 3 млн. ваксини срещу Covid, 2.8 млн. са пратени в Иран

България е платила, но след това е унищожила или дарила над 5,5 млн. Covid ваксини. Общо от появата на ваксините за Covid-19 до 31 август 2024 г. страната ни е платила почти 250 млн. евро собствени средства за купуване на 8 488 620 дози ваксини срещу..

публикувано на 10.10.24 в 11:47