Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещата в Австрия виртуозна пианистка Донка Ангъчева свири за жителите на Враца

2
Донка Ангъчева и Росен Гергов
Снимка: БТА

Донка Ангъчева, един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, част от престижната селекция „Bosendorfer Artist“,  ще изнесе на 11 октомври концерт във Враца, съвместно с врачанската Симфониета, съобщиха от оркестъра.

Ангъчева е солист на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фогланд и др. Заедно с гост-диригента Росен Гергов са подготвили да представят на публиката „Концерт  Soaree за пиано и оркестър“ от Нино Рота, „Варшавски концерт за пиано и оркестър“ от Ричард Адинсел и три симфонични ескиза от Клод Дебюси под общото име „Морето“.

Донка Ангъчева

Донка Ангъчева е не само концертиращ изпълнител, но и оказва подкрепа на млади таланти, заради което през 2023 г. е избрана за „Жена на годината“ в категория "Изкуство и култура" на Look Business Awards, които всяка година се раздават във Виена, напомня БТА. 

„Започнах да работя с млади творци и от България от миналата година. И съм безкрайно щастлива, че отривам толкова много таланти в България, които имат нужда от подкрепа, от сцена, от мотивация. Имат нужда да преоткрият красотата на класическата музика и в чужбина, защото там класическия свят е може би по-красив и подкрепян. И много искам да продължа да правя това нещо, защото виждам, че има голям смисъл“, сподели Донка Ангъчева пред агенцията.

Тази година пианистката е номинирана за наградата „Будител на годината“ на Българското национално радио. „За мен това е голяма награда и съм благодарна на българската публика и на хората, които ме подкрепят“, посочи пианистката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Без предупреждение"

Младият Тодор Гаджалов се занимава с музика от 5-годишен, когато започва да свири на пиано и да пее. Продължава с образование в музикалното училище в Пловдив и музикалната академия в София. От малък участва в различни конкурси, от които има редица..

публикувано на 19.09.24 в 10:15

"Жива"

Една от най-нашумелите групи у нас с една от най-интересните и магнетични фронтдами – Керана и космонавтите – добавя ново съзвездие в своя музикален космос. На 19 септември в Маймунарника в София музикантите ще представят с концерт своя втори албум..

публикувано на 18.09.24 в 10:15

"Къде остана детството"

Лятото влиза днес в класните стаи, заедно с усмивките на децата… Първият учебен ден винаги е повод за вълнение – както за най-малките, които за първи път пристъпват училищния праг, така и за по-възрастните, които с умиление си припомнят онези вълшебни..

публикувано на 16.09.24 в 10:15