Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещата в Австрия виртуозна пианистка Донка Ангъчева свири за жителите на Враца

2
Донка Ангъчева и Росен Гергов
Снимка: БТА

Донка Ангъчева, един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, част от престижната селекция „Bosendorfer Artist“,  ще изнесе на 11 октомври концерт във Враца, съвместно с врачанската Симфониета, съобщиха от оркестъра.

Ангъчева е солист на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фогланд и др. Заедно с гост-диригента Росен Гергов са подготвили да представят на публиката „Концерт  Soaree за пиано и оркестър“ от Нино Рота, „Варшавски концерт за пиано и оркестър“ от Ричард Адинсел и три симфонични ескиза от Клод Дебюси под общото име „Морето“.

Донка Ангъчева

Донка Ангъчева е не само концертиращ изпълнител, но и оказва подкрепа на млади таланти, заради което през 2023 г. е избрана за „Жена на годината“ в категория "Изкуство и култура" на Look Business Awards, които всяка година се раздават във Виена, напомня БТА. 

„Започнах да работя с млади творци и от България от миналата година. И съм безкрайно щастлива, че отривам толкова много таланти в България, които имат нужда от подкрепа, от сцена, от мотивация. Имат нужда да преоткрият красотата на класическата музика и в чужбина, защото там класическия свят е може би по-красив и подкрепян. И много искам да продължа да правя това нещо, защото виждам, че има голям смисъл“, сподели Донка Ангъчева пред агенцията.

Тази година пианистката е номинирана за наградата „Будител на годината“ на Българското национално радио. „За мен това е голяма награда и съм благодарна на българската публика и на хората, които ме подкрепят“, посочи пианистката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В музиката няма невъзможни неща

На 1 октомври светът празнува универсалния език на музиката. Едва ли някой се съмнява в способността на това изкуство да лекува душите и да окрилява мислите, но днес ще добавим още една история, която доказва това – тази на единствения незрящ..

публикувано на 01.10.24 в 09:10

"Един път на един милион"

Най-новата песен на Влади Ампов - Графа е "Един път на един милион". Автор на музиката и аранжимента е самият Влади, а за текста се е обърнал към Руши Видинлиев. Тази творческа среща не е първата за тях – предишната им колаборация беше преди 20..

публикувано на 30.09.24 в 10:15

Отиде си бележитата цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г., след боледуване, в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството във фейсбук. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на..

публикувано на 30.09.24 в 10:05