Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

България и Румъния още не са изминали пътя до цялостен Шенген, смята Австрия

Атанас Илков
Снимка: Пресслужба на ЕС/БТА

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на настоящата Еврокомисия. Следващата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 декември. 

Пред журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на Съвета на ЕС, Илков каза, че е разговарял с австрийския си колега Герхард Карнер, чиято страна налага вето на приемането ни в Шенген, но засега няма категорична позиция от Виена, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. Няма изисквания, които да не сме изпълнили, посочи министър Илков: "Изпълнили сме това, което се иска от нас, като повишаване на капацитета на "Граничната полиция" с цялото техническо оборудване, с всички мерки, които прилагаме по противодействието на организираните престъпни групи, организиращи незаконния трафик, доброто взаимодействие с Румъния, Австрия и всички други европейски държави".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша още до края на нейния мандат.

Илва Йохансон

На влизане за Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург тя заяви: "Двете решения, които се надявам да видя преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешният контрол за България и Румъния. Ние ги приехме в Шенген. Видяхме много добри действия на границите по въздух и затова смятам, че е време да се вдигне контролът и по сухопътните граници. Надявам се това да стане докато все още съм на поста си".

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че двете страни се движат в правилна посока, но още не са изминали пътя. Единствено Австрия засега се противопоставя на цялостното ни приемане в Шенген.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно..

публикувано на 10.10.24 в 06:25

България ще участва в кампании на ЕК по доброволно преместване на граждани на трети държави

Служебното правителство одобри участието на България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск. Съобразно решението за 2024 г. е..

публикувано на 09.10.24 в 17:35