Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родената в България Марсия Таха Мохамед е избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка

Снимка: finedininglovers.com

Родената в България, но живееща в Боливия Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка по време на церемонията Latin America’s 50 Best Restaurants 2024, на която се връчва т.нар. кулинарен "Оскар", съобщи сайтът Novini.bg. Престижната награда ще ѝ бъде връчена на 26 ноември на специална церемония в Рио де Жанейро. 

Марсия, чиято майка е боливийка, а баща ѝ - палестинец, е родена през 1989 г. в София и до 5-годишната си възраст живее в България. "Родителите ми са се запознали в България като студенти там. Когато се преместихме с майка ми в Боливия бях малка, но все още пазя спомените си от София, най-вече помня храната“, казва тя в интервю за "Нова телевизия" от септември тази година.


Първото нещо, за което се сеща Марсия и днес, когато чуе името "България", това е киселото мляко. "Най-любимото ми българско ястие е таратор, защото ми напомня за моето детство. Моят баща правеше таратор вкъщи и беше много вкусно – българското кисело мляко е най-вкусното в света. Повече чесън, краставици, ядки - много свежо, а и много здравословно", споделя тя.

От времето в българската детска градина си спомня една забавна песничка-игра с пръсти - "Къщичка"
от Васил Паунов и запява почти на чист български:
"Къщичката малка като залъгалка
с едно прозорче, с една вратичка,
гуши се в гората като гургуличка".

Досега Марсия е работила като главен готвач в ресторант „Густу“ /Gustu/ в боливийската столица Ла Пас повече от десет години. Очаква се в края на ноември, непосредствено след като бъде удостоена с най-високото кулинарно отличие на Латинска Америка, тя да отвори първия си собствен ресторант, който ще носи името "Арами" – дума, която на езика на индианското племе гуарани означава "късче от рая".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Корицата на книгата е дело на Антонио Петиков

В Сао Пауло представят книга по повод 100 години от имиграцията на бесарабските българи в Бразилия

Книгата "Миграцията на бесарабските българи и гагаузи" ще бъде представена днес от 15.00 ч. местно време в книжарница "Мартинс Фонтес" в Сао Пауло. Организатор на събитието е Културната асоциация на българите в Бразилия. Издаването и представянето на..

публикувано на 28.07.24 в 06:15

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40