Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 53 неделни училища в Испания се учи български език

Снимка: mon.bg

Испания е страната с най-много български неделни училища - 53, като много от тях получават подкрепа от местните власти. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката Галин Цоков с посланика на Испания в България Мигел Алонсо Берио.

Цоков уточни, че българските неделни училища в Испания са не само най-многобройни, но и най-добре работещи. За около половината от тях местните власти са предоставили безвъзмездно помещения за провеждане на учебната дейност.

В Испания има значима българска общност от много години. Тя е отлично интегрирана и има голям принос за нашата икономика, отбеляза посланик Берио.


Беше посочено също, че в България испански изучават около 31 500 ученици в 17 езикови гимназии, а интересът към езика расте всяка година. В българските училища работят 19 учители от Испания, които преподават родния си език.


Посланик Берио предложи в българските училища да бъдат ангажирани испански учители не само по език, но и по предмети като физика, химия и математика. Двете държави ще работят и за повишаване на сътрудничеството в областта на висшето образование и разкриване на лекторати по български и испански език.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения..

публикувано на 10.10.24 в 17:49

Болград събира местните етноси за Фестивал на националните култури

В украинския Болград на 12 октомври ще се проведе Фестивал на националните култури-2024. Представители на местните етнически общности ще представят своите песни и танци, автентични предмети. Ще се проведе и пазар за бесарабски съдове за хранене...

публикувано на 10.10.24 в 16:07

Д-р Данчо Мусев бе преизбран за председател на българското самоуправление в Унгария

Учредителното събрание на Българското републиканско самоуправление в Унгария избра единодушно за председател д-р Данчо Мусев. Заместник председатели са Драгета Белошинов, Габриела Хаджикостова, Иван Караилиев И Янош Вълчев. В ръководството на..

публикувано на 10.10.24 в 12:29