Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори 27 октомври 2024 г.

Българите в Нова Зеландия гласуваха първи за новия парламент

Снимка: МВнР

Първи своя глас в предсрочните парламентарни избори дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия, съобщиха от външното ни министерство. Заради часовата разликата изборната секция там отвори врати снощи в 21,00 ч. българско време. Последни за 51-вото Народно събрание пък ще гласуват сънародниците ни по Западното крайбрежие на САЩ и Канада – изборният ден за тях ще приключи в понеделник в 5,00 ч. българско време.

Българите в чужбина имат на разположение 719 секции в 57 страни. Най- много места за гласуване са разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия – 25, Гърция – 23, Франция – 17, Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

Машинен вот е предвиден в 157 секции – 79 устройства са доставени в Турция, 21 в Германия, 14 в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, по 6 в Испания и в САЩ, по 5 в Австрия и в Гърция, 4 в Нидерландия, по 3 във Франция и Белгия, по 2 Канада, Кипър, Чехия и Швейцария, по 1 в Люксембург, Норвегия и Сърбия.

Дипломатическите и консулските ни представителства поддържат контакт с местните власти и са готови да реагират при възникнали трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани, изтъкват от МВнР.

В страната изборните секции отвориха тази сутрин в 7,00 ч. и в тях гражданите ще могат да упражнят конституционното си право на глас до 20,00 ч. с възможност за удължаване на времето с един час. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Надя Стоянова

Надя Стоянова, Бостън: Всички носим България в сърцето и изборите са момент, в който можем да го докажем

Хоро се изви пред избирателната секция в Норуолк, Кънектикът – САЩ , научихме от Надя Улман, член на управителния съвет на Българския център в Нова Англия, САЩ. Изборният ден там започна в 13ч. българско време и ще приключи към 2:00 часа в полунощ...

публикувано на 27.10.24 в 23:44

Светлана Канева: И в Лондон се вижда умора, недоверие в политиците и нежелание да се гласува

Изборният ден за българите в Лондон преминава спокойно, като там приключват два часа по-късно от тези на родна почва. Все пак една от най-големите български общности в европейска столица, тази в Лондон, днес не отиде така масово до урните, както си..

публикувано на 27.10.24 в 21:41

Стоян Николов, Дуисбург: Този път няма организиран вот

Спокойно протича изборният ден и в Дуисбург. Очаква се, както и на предходните избори, в германския град да гласуват между 300 и 400 души. Предпочитанията си сънародниците ни изразяват само с хартиени бюлетини. „ На предишни избори сме наблюдавали..

публикувано на 27.10.24 в 19:13