Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.:

Софиянци са скептични, че ще има промяна след поредните избори

Снимка: БТА

За седми пореден път, в рамките на три години, България отново избира народни представители. Както и на последния вот през юни т.г., избирателната активност е ниска. Според анкета на Радио България в центъра на София, общото настроение е, че е нужно адекватно управление. Това означава ясна икономическа, здравна, социална и демографска политика, за каквито обаче няма политическа воля през последните години.

Голяма част от гласувалите го правят, защото се чувстват отговорни, а не защото вярват на политическите сили:

"Гласувах, защото смятам, че това е основното право, което ни дава днес демокрацията. Изключително важно е да проявим тази отговорност да гласуваме. Отговорни сме за бъдещето - нашето и на децата ни", отбелязва жена на средна възраст, социален работник по професия. Според нея, следващите избори вероятно ще бъдат през април, а дали има изход от омагьосания кръг? – "Май само Господ, ако се намеси, може да има изход, като гледам докъде сме стигнали…"

Подобна е позицията и на възрастен мъж, инженер по образование, който е гласувал, за да се излезе от настоящата ситуация. Според него още тази вечер ще стане ясно кога ще бъдат следващите избори. На въпроса дали има надежда, че нещо ще се промени, той отговаря: 

"Трудно ми е да определя в момента. Виждам, че има апатия между хората. Избирателните секции са празни. Очакванията за някаква промяна са твърде малки, но за продължаване на безцелното управление може би има по-големи шансове."

"Обезверени са хората. Не мислят, че с гласа си могат да направят нещо. Не харесват нито една партия" – отбелязва около 50 годишна дама, химик – изследовател по професия, която е гласувала с убеждението, че така изпълнява гражданския си дълг:

"Да, гласувах! Първо, защото това е единственото право, което ни се дава и второ - всеки трябва да прояви отговорност. Негласуването означава абдикация от отговорност. Така че призовавам, ако някой още не е гласувал – съвсем наблизо са изборните секции. Всеки да намери 15 - 20 минути време и да отиде да пусне гласа си."

На въпроса дали скоро отново ще има избори тя отговаря: "Мисля че да. Само говорят за компромиси в името на редовно правителство, но тъй като са много разнородни партии, те нямат никакви общи точки и не виждам да има мнозинство, за която и да е партия или коалиция."

За да променим положението, в което се намираме в момента трябва да се гласува, колкото и мъгляви и неясни да са платформите на партиите:

"Лошото е, че преди изборите, по време на кампанията всички партии говорят едни много хубави приказки за социална политика и за демографски и здравни реформи, но в момента, в който влязат в парламента всеки гледа само себе си. Може би точно това, че не виждат нищо друго освен вторачването в собствения интерес отблъсква хората да отидат да гласуват. Ако това се промени, надявам се, че ще има и много по-висока избирателна активност. Ние в България имаме закон за задължителното гласуване, но няма санкции, което според мен също устройва управляващите и партиите. На тях им е удобно да има много ниска избирателна активност, за да могат да минават и платеният, и корпоративният вот и каквото друго те са си намислили."

Подобно мнение изразява и друга жена – пенсионер от няколко години:

"Много добре знам, че ако не гласувам преминавам в една категория, при която може моят глас да бъде прехвърлен там, където не искам. Има едно странно счетоводно прехвърляне."

На въпроса, кога ще са следващите избори, тя отговаря: "Да се надяваме, че няма да са след три месеца. Нищо не е ясно. При тази политическа ситуация, не се знае кой с кого ще се коалира и могат да станат много странни комбинации. А дали така нареченото редовно правителство ще бъде по-добре за обикновения човек – не знам. Но, докато българинът не се научи, че минималното право, което има за контрол е гласуването и не участва, няма как да е другояче. Говори се за купен вот, но никой не говори за корпоративния вот."

Сред анкетираните има и негласували, които ясно осъзнават защо не искат го правят:

"Никой не покрива моите виждания за гласуване – отбелязва 40-годишен богослов, който не вижда изход от тази ситуация. – Най-вероятно и на следващите избори ще е пак така, докато не дойде някой да забрани партиите за 10 години и да въведе някакви други неща. По принцип бих гласувал, ако има някаква нова политическа партия. Човек трябва да види платформа, програма – другото си е популизъм. В парламента влизат, за да пишат законите, а 90% от народните представители нямат юридическо образование. Как се пишат закони от такива хора? Заради това от години не гласувам. Нито лявото изпълнява лява политика, нито дясното дясна политика и не можеш да се ориентираш. Не знаеш кого да избереш. Има предизборни обещания, които не се спазват и най-вече заради това хората в по-голямата си част не гласуват. Аз съм за много сериозни реформи и в далечното бъдеще, надявам се, да стане."

Подобно е отношението млад баща, с висше икономическо образование, който не иска да гласува, защото не вижда политическо представяне, което да го мотивира да гласува:

"Тези, които би трябвало на теория да представляват моите интереси и на моята професионална гилдия, така направиха през последните години, че да стане точно обратното. Инвестициите да отидат към други страни, а не към България през този период. Не обвинявам директно, но не съм мотивиран да гласувам, за да продължаваме в същата посока."

Според него следващите избори ще са вероятно след няколко месеца, защото няма промяна в резултата. "Може да има нещо краткосрочно за една година пак да се "сглоби"…".

Такава прогноза дава и жена на средна възраст, също икономист по образование.

"Омръзнаха ни вече! Колко пъти гласуваме вече – седем пъти - достатъчно! Не че не искам, просто желание нямам! То трябва да имаш желание, за да отидеш да гласуваш, да виждаш промяна някаква. Да се настроят хората, че ще има наистина промяна – няма! Едни дойдат, други си отидат и положението е същото и по-лошо става."


Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!