Eмисия новини
от 15.00 часа

author: Joan Kolev

Marrëveshja e Krajovës i riktheu Bullgarisë Dobruxhën Jugore

Me një nga reportazhet e para, të transmetuara në mënyrë të drejtpërdrejtë nga Radioja Bullgare do të kthehemi në vitin 1940, që të kujtojmë një ngjarje jashtëzakonisht të rëndësishme për vendin – rikthimin e Dobruxhës Jugore në kufijtë e Mbretërisë së..

08.07.14 15:29 |
Проектът на новата сградата на Народната библиотека на архитектите Васильов и Цолов

1939: „Vorwärts, die Wissenschaft ist ein wegweisend Licht“

Der 24. Mai ist ein bulgarischer Feiertag, der weltweit seinesgleichen sucht. Gefeiert wird das eigene Schrifttum und die Kultur. Wie war es im Jahre 1939? Heute wollen wir uns in unserer Rubrik „Bulgarischer Nationaler Rundfunk – 80 Jahre in..

06.07.14 10:10 |
Projekti për ndërtimin e Bibliotekës Popullore në Sofje.

1939-a: “Përpara, shkenca është diell”

Festa e 24 Majit nuk ka analogji në botë. Në këtë datë bullgarët festojnë shkrimin sllav dhe kulturën bullgare. Si u shënua 24 Maji më 1939? Këtë do të mësoni nëpërmjet incizimeve nga Fondi i Artë i Radios Kombëtare Bullgare. Incizimet na..

05.07.14 08:05 |

Festa e Kosit në qytetin Trën

Kosi është një prej markave të rezervuara të Bullgarisë. Vendi ynë është i njohur me kosin edhe në Japoninë e largët, ku prodhohet kos me licencë bullgare që nga viti 1972. Me teknologjinë specifike dhe tharmin origjinal, të cilin ajo e importon nga..

01.07.14 14:37 |

Joghurt-Fest in Tran

Der bulgarische Joghurt ist in aller Welt berühmt. Selbst im Land der aufgehenden Sonne isst man ihn täglich und das mit Vergnügen. Japan produziert ihn mit bulgarischer Hilfe schon seit 1972. Die Technologie, wie auch die Bakterienstämme, die zur..

01.07.14 11:45 |

Die 1930er Jahre - von Musik bulgarischer Komponisten und Interpreten gekennzeichnet

Heute ist das Radio für uns eine Selbstverständlichkeit. In den ersten Jahrzehnten des vergangenen Jahrhunderts betrachtete man es aber als ein Phänomen. Die Menschen versammelten sich an Plätzen und in Lokalen, wo es Rundfunkempfänger gab;..

28.06.14 09:10 |
Kolazh: Vergil Mitev

Qyteti i Razllogut grumbulloi “Yjet e Teatrit”

Në vazhdim të një jave lugina midis Rillës, Pirinit dhe Rodopeve në qytetin Razllog do të jetë mikpritëse e festivalit të tretë me radhë “Yjet e Teatrit”, tema e të cilit sivjet do të jetë komedia. Aktiviteti po zhvillohet nga 24 deri më 30 qershor...

28.06.14 08:35 |

Kirschenfest in Kjustendil

Jedes Jahr findet gegen Ende Juni ein Kirschenfest in Kjustendil statt. Diese Kleinstadt in Westbulgarien ist für ihre Kirschen in ganz Bulgarien berühmt. Sie sind die schmackhaftesten und alle warten mit Ungeduld auf ihrem Erscheinen auf den Märkten...

27.06.14 13:07 |

Festa e Qershisë në qytetin Kjustendill

Çdo vit në fund të muajit qershor në qytetin Kjustendill zhvillohet Festa e Qershisë. Këtu lindin qershitë më të mira bullgare, kurse njerëzit i presin me padurim, sepse ato janë paraardhëset e verës, porta përmes së cilës hapet bollëku në këtë krahinë...

27.06.14 12:35 |
Kompozitorët dhe drejtorë të BNR – Dimitër Nenov, Parashkev Haxhiev dhe Bojan Ikonomov

Gjatë viteve 30 të shekullit të kaluar radioja u shndërrua në një podium të vërtetë të kompozitorëve dhe interpretuesve bullgarë

Sot për ne radioja është diçka e zakonshme, por për njerëzit gjatë dekadave të para të shekullit të kaluar ajo ishte një fenomen i vërtetë. Në fillim radioja i grumbullonte njerëzit në sheshe dhe lokale, si dhe në shtëpitë e bullgarëve më të pasur...

24.06.14 16:06 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна