Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС окончателно отмени заповед на Рашидов за Историческия летищен комплекс "Божурище"

Снимка: Архив

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на бившия културен министър Вежди Рашидов за Исторически летищен комплекс "Божурище". Това става ясно от решението на петчленен състав на ВАС.

Делото е образувано във ВАС по жалба на инвеститора Индустриален парк София" АД. ВАС окончателно оставя в сила решение на тричленен състав, с което заповедта на министъра на културата от 2010г. е отменена. С тази заповед културния министър класифицира "Исторически летищен комплекс "Божурище" като "групова урбанистична и историческа културна ценност - комплекс" и предварителна категория "национално значение".

Заповедта на министъра на културата за определяне на предварителна квалификация е отменена поради допуснати съществени нарушения при издаването й. Това включва и неуведомяването на заинтересовани лица и неясен териториален обхват на обекта на временната защита.

С решението на петчленния съдебен състав е разпоредено връщане на преписката на министъра на културата. Той е компетентния орган за провеждане на цялата процедура по предоставяне на статут на недвижима културна ценност, част от която се явява отменената заповед за деклариране. Решението не подлежи на обжалване



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!