Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище Божурище е било заменено за 106 апартамента

Снимка: архив

Летище Божурище е било заменено от Министерство на отбраната за 106 новопостроени апартаменти и ателиета – 76 в София и 26 в Пловдив.

Това стана ясно на заседание на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище „Божурище” през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г.

При продажбата е била извършена оценка на пистата за излитане и кацане, като тя е била оценена на 751 349 лв.

По думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев държавата само с тази оценка е ощетена с 4 млн. лв.

Започваме подготовката на доклада, ще имаме две заседания, в които ще го обсъдим, и ще го предложим на председателя на Народното събрание за обсъждане след това в пленарната зала. Това каза председателят на комисията Петър Мутафчиев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че най-късно до две седмици ще са готови. "Волята на народните представители е да се излезе с един сериозен анализ, ясни констатации от страна на комисията и точни законови предложения до изпълнителната власт", заяви той.

Според него за краткото време успели да съберат много фактологически материал. "Ясно е, че историческото значение на българската военна история на Летище "Божурище" и за историята на България е безспорно. Тук няма спор. Ясно е, че собствеността на земята е частна, т.е. има собственик, който иска да инвестира там. Въпросът е какво да се направи оттук нататък, за да се запази тази културна ценност", заяви Мутафчиев. Според него това, което могат да направят е да констатират фактите и да направят конкретни предложения до изпълнителната власт. "Добре е да препоръчаме да се създаде една цялостна система за всички държавни имоти, които държавата счита за неоперативни и трябва да ги продаде, за да получи пари, да има една предварителна оценка за тяхната културно-историческа стойност", посочи той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!