Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наше момиче в One Billion Rising

Снимка: Ива Колева, личен архив


На 14 февруари в 19:00 часа пред Съдебната Палата в София ще се състои Флашмоб Един милиард се изправят за справедливост- за да "строшите оковите" на насилието срещу жени и момичета. Акцията е част от глобалната кампания Един Милиард се Изправят (One Billion Rising).

На събитието ще присъства и видинчанката Ива Колева, която е едно от лицата на кампанията. Тя е филолог по образование, в момента работи като коректор и редактор на художествена литература:
 
"Няма как да не подкрепя тази кампания, това е много важен и наболял проблем. Дори и да не си преживял подобно насилие, трябва да бъдеш съпричастен. Подкрепям инициативата и емоционално и рационално, по всякакъв начин. Тя е в подкрепа на жените, претърпели насилие на публични места, на полова основа, физически, сексуално, вербално, всякак! На 14 февруари- деня на влюбените, ще се представи любовта като контрапункт на насилието."

Снимка"Елате за 15 минути и покажете солидарност с правата на жертвите на насилие на полова основа! Доведете си Валентинката, или Трифона, ако желаете! Така България се включва в световната кампания против насилието One Billion Rising 2014: Да танцуваме заедно!"- призовават от страницата си във Фейсбук организаторите на събитието. И допълват защо трябва да бъдат подкрепени:
 
"В България 57% от жените са претърпели насилие на публични места, но едва 54% от тях смятат сексуалното насилие за сериозен проблем, според изследване на Алфа Рисърч от 2011-та година. По-малко от една трета (27%) от жените имат доверие на съдебната система да ги защити след посегатлество, а 87% от обществото смятат за необходимо въвеждането на по-строги мерки срещу сексуалните насилници. В световен мащаб една от всеки три жени е жертва на сексулано насилие, според доклад на ООН от 2003-та година."
 
Самият Флашмоб представлява предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило. Флашмоб е особен вид представление, разчитащо на случайна публика. Това е вид изкуство, което е извън политиката, религията и икономиката. Участниците нито плащат, нито им се заплаща. Такива събития се организират обикновено чрез интернет, от социалните мрежи и в по-голямата си част хората не се познават помежду си.

През 2013-та година подобни акции са се състояли в 207 държави. Тази година за пръв път и България ще стане част от глобалното Движение За Справедливост. Събитието ще се състои на 14-ти Февруари, в 19:00 часа, пред Съдебната Палата в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмихнато утро с Радио Шумен

Започнете деня с Радио Шумен и усмивка. Предаването "Оттука започва денят" стартира с екип Диана Лазарова и Цветелина Георгиева след новините в 7 часа. Ще бъдем заедно до 10 часа. Училището може да ви се струва далеч, но родителите вече могат да подават заявления за еднократна целева помощ. 300 лева остава тя и тази година, за условията ще чуете Мартина..

публикувано на 10.07.24 в 06:10
Община Смядово

„Днес“ в следобеда на 5 юли

Възможно ли е общините да загубят огромни суми по Проекта за възстановяване – заради липсата на правителство? Говори кметът на Смядово Иванка Петрова. Има ли разцепление в структурите на ДПС – Силистра, които бяха сред първите подкрепили почетния председател Ахмед Доган в призива му да не се гласува "за" кабинета на ГЕРБ? От друга страна един от..

публикувано на 05.07.24 в 13:55

С ,,По първи петли" в петък

   Посрещнете 5 юли с предаването ,,По първи петли“ още в 4 часа през нощта. То се излъчва от студио едно на Радио Шумен по програма ,,Хоризонт“. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на новия ден: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. До 6 часа в петък – много музика, интересни теми и събеседници!..

публикувано на 05.07.24 в 05:03

Петъчно и лятно с Радио Шумен

Петъчното утро ще бъде по-усмихнато с Радио Шумен и предаването "Оттука започва денят". Розалина Райчева и Цветелина Георгиева започваме след новините в 7 часа и ще бъдем с вас до 10. Очаква ви много зареждаща музика и актуални теми. Може да е жега, но трябва да се помисли за топлото през зимата. Заявления за енергийни помощи се подават от 1 юли...

публикувано на 05.07.24 в 06:00

Лятно утро с Радио Шумен

  Бъдете с Радио Шумен и на трети юли! Много музика и полезна информация ви е подготвил екипът на предаването ,,Оттука започва денят“. Водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Стартираме след сутрешния бюлетин  на БНР в 7 часа и продължаваме до 10 с..

публикувано на 02.07.24 в 14:06

„Днес“ в следобеда на 28 юни

Колко участници ще се включат в предстоящото състезание по колоездене, бягане и дуатлон "Шуменско плато 2024"?  Как бе спечелено делото шамар срещу шуменска онлайн медия? Бившият кмет на община Никола Козлево Ешреф Реджеб твърди, че заради 3 публикации е претърпял силна психологическа травма, а текстовете са провалили бъдещата му кандидатура за..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

Какво е лятото?

В първата част на предаването ви предлагаме заедно да направим еднодълго изречение. То започва така: Лятото е време за…Продължението е от вас. В късната рубрика ще ви разкажем за   читателския клуб „Свобода Рибарова“ при Регионална библиотека  „Партений Павлович”- Силистра. А въпросът след 22 часа ще бъде: Какво събира хората и какво..

публикувано на 26.06.24 в 18:56