Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 106 зрелостници от Шуменско са подали заявление за допускане до матури

Общо 2 106 зрелостници от област Шумен са подали заявление за допускане до предстоящите държавни зрелостни изпити през май, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. На първия задължителен изпит – по български език и литература - ще се явят 1 929 зрелостници, заявления за втора матура са подали 2 056 ученици, а 8 са заявили желание и за трети изпит, който е по желание. За втората задължителна матура най-много са желаещите да държат изпит по биология – 573, малко по-малко – 551 – са избрали географията, а на трето място по предпочитания от зрелостниците се нарежда философията, избрана от 489 дванайсетокласници. Най-малко са избрали предметите физика и химия.
 
994 зрелостника ще се явяват на изпит по български език и литература в Силистренско, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. 1 051 зрелостници са подали заявления за втори изпит, а трима са пожелали да се явят и на трета матура. Най-много желаещи за втори изпит има по география и икономика - 447 ученици, следва биология и здравно образование с 277 желаещи, а на матура по английски ще се явят 10% от зрелостниците. Матурата по български език и литература е на 21 май, а по втория предмет - на 23 май. Дните са неучебни. На същите дати се провеждат и изпитите по български език и литература (21 май) и математика (23 май) за VІІ клас в основните и средни училища.
 
В Търговищко 1 106 зрелостници са заявили, че ще се явят на матура по български език и литература, 1 171 ще полагат втори задължителен изпит. Най-много, 461, са избрали за втора матура географията; 354-ма са избрали биология, а 127 – история. Трима от зрелостниците са решили да положат и трета матура, която е по желание, съобщи за Радио Шумен началникът на Инспектората по образованието в Търговище Невяна Захариева.
 
1 237 зрелостници от Разградско са заявили желание да се явят на матурата по български език и литература на 21 май. 1 309 са подали заявление за втория задължителен зрелостен изпит. Двама са решили да държат и трета матура, което е по желание. Това съобщиха за Радио Шумен от Регионалния инспекторат по образованието в Разград.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 лев заплата поиска съветник

Независимият общински съветник от Шумен Павел Павлов в специално обръщение предлага той и неговите колеги да получават символично заплащане за работата си в Общинския съвет. Това трябва да стане с промяна в Правилника за дейността им.  За участие на сесия Павлов предлага вместо 12% от заплатата на кмета, съветниците да взимат символичния 1 лев, а..

публикувано на 24.06.24 в 14:58

Катастрофа в Ришкия проход

Информация за колони от автомобили в Ришкия проход, на 3 км след село Риш в посока Карнобат, е получена в шуменската полиция. По данни на водачите, има пътнотранспортно произшествие между товарен и лек автомобил. Инцидентът бил лек без пострадали. След сигнала на място е пратен екип от Областната дирекция на МВР в..

публикувано на 24.06.24 в 13:28

Промяна в движението по АМ "Хемус"

Временна организация на движението се въвежда по АМ "Хемус" от етапна връзка край Шумен в посока Варна. Това съобщават от шуменската полиция. Поради пътнотранспортно произшествие с материални щети на "Пътна помощ", превозваща бус, водачите на автомобилите се пренасочват през стария път за Варна през Мътница.

публикувано на 24.06.24 в 12:36

Награда за ансамбъл "Шумен"

Ансамбълът за народни песни и танци "Шумен" представи достойно града и е удостоен с отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци в "Топ 10 Български танцов фолклор - Национален конкурс за фолклорни танцови състави и ансамбли".  Наградата е за танца от тракийска фолклорна област "Наигра ли се, любе ле" по музика на Георги Андреев и..

публикувано на 24.06.24 в 11:51

Удари в главата

32-годишен мъж от село Мостич бил задържан в полицейския арест във Велики Преслав за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. В следобедните часове в петък бил подаден сигнал, че мъжът нанесъл удари в областта на главата на 30-годишна жена.  Мъжът е установен от полицията и е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.06.24 в 11:15

Откраднаха мъжка чанта

Сигнал за извършена кражба на мъжка чанта с пари и документи подал в полицейското управление на Шумен 63-годишен мъж от Силистра. Това съобщават днес от шуменската полиция.  По негови данни, кражбата е станала за времето от 10:00 до 10:30 часа на пазара на ул. “Университетска“ в града в събота. Мъжът установил, че му липсва чантата, в която имало 2000..

публикувано на 24.06.24 в 11:06

Пътничка в кола с комоцио

59-годишна пътничка в автомобил пострадала при пътнотранспортно произшествие. Това съобщават днес от шуменската полиция. Сигнал за инцидента е приет в съботния ден малко преди 16:30 часа. Съобщено било, че на пътя между Нови пазар и село Памукчии са се ударили два автомобила.  На място бил пратен полицейски екип. Изяснено било, че 59-годишен водач,..

публикувано на 24.06.24 в 11:00