Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май ще бъде отбелязан тържествено в цяла Североизточна България.
Над 3 000 шуменци ще се включат в празничното шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което ще тръгне в 10:00 ч. от пл. „Кристал". По пешеходната зона на бул.”Славянски” шествието ще стигне до сградата на общината, където от  11:00 ч., на официална церемония ще бъдат връчвани „Наградите на Шумен" в системата на образованието и науката за 2011 г. Ще бъде връчено и званието „Почетен граждани на Шумен" на Бисерка Йовчева - преподавател в Шуменския университет. Кметът Красимир Костов ще връчи и почетен диплом „Първенец на випуск 2012" и почетен знак с лента с цветовете на знамето на Шумен на 14 отличници от шуменските училища. След официалната част ще започне празничният концерт.                              
Празничното шествие  в Силистра също започва в  10,00 часа. Представителни блокове на училища от Силистра,  дейци на културата  и  представители на държавната и местната  власт ще се съберат по ул. „Добруджа”, за да  преминат през централния градски площад „Свобода” за тържествено посрещане на празника, където от 10.30 часа започва празничен ритуал. За първи път, тази година пъстроцветната колона от учители и ученици ще бъде предвождана от кмета но Община Силистра- д-р Юлиян Найденов.
Днес  ще се проведе традиционното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и  в Русе. То ще се състои от два лъча, които ще се слеят на площад Свобода пред Съдебната палата. Първият лъч започва от паметника на Альоша, а вторият  - от СОУ „Христо Ботев”. И двата лъча тръгват в 10.30 ч. От 11.00 ч. от сцената пред Съдебната палата кметът Пламен Стоилов ще поздрави жителите на Русе за празника.
Ред.
Празничното  шествие в Търговище започва в 10.30 часа, пл. "Свобода"
Във Върбица честването на празника започва от 8,30 часа в двора на СОУ „Паисий Хилендарски”.За тържеството  пристига 45 – членна група от ученици и преподаватели от основно училище в истанбулския квартал „Бюнешли”. Двете училища са побратимени от 2010 година и след като ученици от Върбица бяха на гости там преди една година, тази пролет поканиха своите връстници за празника на писмеността. Концертната програма ще бъде в читалището, а вечерта в курортния комплекс е  „Срещата  на старите приятели”.           
От 10 часа започва празничният концерт, по случай 24 май на площада във Велики Преслав. Ще бъде връчена голямата общинска награда „Златен век” и ще бъдат наградени отличниците на Випуск 2012.
От 10,30 часа ще започне празнично шествие на учениците от 10-те общински училища и ПГ по облекло, обслужване и транспорт в Дулово в централната част на града, по повод празника. В шествието ще се включат и випуски, завършили преди години като акцентът ще бъде 60-годишннината на дуловската гимназия.                     
 
С шествие от 10.30 часа в община Главиница ще бъде отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Ще присъстват ученици и учители от 5-те училища на територията на общината, представители на институции и кметове на кметства. Програмата ще продължи с духова музика и мажоретния състав към община Главиница. Довечера от 19.30 часа ще има коктейл за учителите и читалищните дейци. Ще бъдат връчени наградите на номинираните учители от общината. На коктейла ще присъстват над 200 души.
 
В 10 часа пред читалище „Съзнание 1891” в Исперих тръгва  празнично шествие с участието на ученици от училища и концерт на Капанския ансамбъл от Разград. 24 май е и празник на град Исперих.
Днес е Денят на Кубрат и празник на читалището „Св.Св Кирил и Методий” в града. Тържествата ще започнат с детско утро на централния площад. Среща на ръководството на общината с дейци на просветата и културата е предвидена в 11.30ч, а вечерта е концертът на групите „Вероника” и „Румба апасионата”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Трето класиране за осми клас

379 са свободните места в осми клас за третото класиране в училищата в Шуменска област. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.  След второто класиране в училищата в региона са се записали 85 от класираните 96 ученици. Така към момента всички записани ученици за обучение в общообразователна среда са 1107, съобщават от..

публикувано на 26.07.24 в 11:33

Пореден дрогиран на пътя

34-годишен мъж от Върбица е задържан за шофиране след употреба на наркотици, съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 14:05 часа вчера на ул. „Септемврийско въстание“ във Върбица. Мъжът управлявал лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация.  С техническо средство е установено, че шофира след употреба на амфетамин и..

публикувано на 26.07.24 в 10:50

Трима в битка за КОЦ-а

Доц. д-р Кирил Киров,  д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов са кандидати за поста управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Доц. Киров е хирург в МБАЛ - Шумен и Онкоцентъра, д-р Генов е специалист по онкохирургия и бивш депутат от ГЕРБ, д-р Арнаудов е досегашен управител на лечебното заведение. Конкурсът ще премине през три етапа...

публикувано на 26.07.24 в 10:21