Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще реагира бързо на референдума в Крим

Европейският съюз се подготвя да даде отговор на референдума в Крим и изглежда твърдо решен да санкционира руските ръководители, без обаче да посяга на държавното ръководство, за да остави вратата отворена за диалог с Москва. Външните министри от ЕС се събират в Брюксел в 9.30 часа в понеделник на редовно месечно заседание.

Определяйки вота като псевдоконсултация, френският президент Франсоа Оланд вече уточни, че ако в понеделник напрежението не отслабне, ще бъдат използвани санкции, за които са се разбрали ръководителите от ЕС на извънредната им среща за Украйна на 6-и март.

Досега по-скоро колеблив, Лондон също посочи, че е време ЕС да приеме по-строги рестриктивни мерки, по думите на ръководителя на британската дипломация Уилям Хейг.

За тази вечер в Брюксел е насрочена нова среща на ниво посланици за дооформяне на целенасочени санкции срещу руски ръководители или украински проруски настроени официални представители, под формата на визови ограничения и замразяване на авоари. Очаква се списъкът да е ограничен, но натоварен с политическо съдържание, за да изпрати ясен сигнал на Москва.

Според мнозина европейски представители поведението на Москва през последните дни не дава повод за оптимизъм. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви:

Русия досега блокира всеки вариант за изход от кризата, всеки напредък към намаляване на напрежението и както изглежда, иска да създаде ситуация, която да не можем да приемем.

В случай че кризата се задълбочи, ЕС планира да деблокира трето ниво санкции, определяни като причиняващи по-големи щети на Москва, тъй като са свързани с икономическите и търговските отношения. Държавните и правителствените ръководители на 28-те ще имат възможност да ги обсъдят на европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък. На срещата си на върха европейските лидери планират да изразят силната си подкрепа за новия режим в Киев. Украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес, че може да се присъедини към тях, за да подпише на 21-ви март политическата част от споразумението за асоцииране на страната му с ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!