Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 250 сигнала за неправомерно включване в партийни подписки

Снимка: БГНЕС

Над 250 са сигналите за неправомерно присъствие в партийните подписки, подадени в Централната избирателна комисия. ЦИК призова днес гражданите, чиито данни неправомерно са попаднали в подписките на партиите, да подават жалби в Комисията за защита на личните данни. Условието е да отговарят на изискванията за валидност.

Отказ да бъде регистрирана партия не може да последва заради нарушенията. Регистрацията вече е факт. Не би могло да се стигне и до оспорване на резултатите от изборите. Сигналите, които са постъпили в ЦИК, ще бъдат предадени на компетентните органи. За това са се договорили на среща представители на избирателната комисия, на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата, обясни говорителят Камелия Нейкова:

Сигналите, в които се съдържат твърдения за нарушения, които представляват престъпление, ще бъдат препратени на прокуратурата. Разбира се, ако тази жалба съдържа данни, които идентифицират лицето, подписана е и достатъчно изчерпателно е посочено в какво се съдържа нарушението. Оттук нататък се обръщаме към всички граждани, които правят проверка в интернет-страницата на ЦИК, да изпращат своите сигнали към Комисията за защита на личните данни като компетентния орган относно прилагането на Закона за защита на личните данни, уточни Нейкова.

Ако ще се наложат нормативни промени заради скандала с личните данни, то това трябва да стане не в Изборния кодекс, а в Закона за защита на личните данни.Там трябва да има повече изисквания към подписките на партиите. Всяка една партия и коалиция, както и инициативните комитети са администратори на лични данни и те трябва да носят отговорността за нарушенията. В случая с подписките нарушенията най-вероятно са административни и наказанията също ще бъдат наложени като такива при доказване на нарушения. Отговорност по Наказателния кодекс по всяка вероятност може да бъде потърсена само от лицата, които са събирали подписката, но не и от самите партии. На практика това означава, че партиите отново ще излязат чисти, криейки се зад самоинициативата на лицата, събрали фалшивите подписи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!