Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артфестивал „Априлци вдъхновява“

От 9 до 11 май в Априлци ще се проведе първото издание на уникален артфест, който ще преобрази атмосферата на красивия старопланински град. Участват творци от няколко генерации, представители на различни изкуства. Датите не са избрани случайно – на 9 май е празникът на Априлци. Тогава се почита паметта на загиналите при потушаването на Априлското въстание от 1876 г. Нека припомним, че градът е сравнително млад. Основан е през 1976 г. от сливането на четири старинни селища, записали имената си в българската история.

Априлци е синоним на героиката и саможертвата. Но Априлци е и съвременен динамичен център на туризма и изкуствата. За да проектираме героичната история на мястото върху днешния ден, решихме да придадем артистичен живот и пълнокръвие на класическия израз „Град на герои“ – казват организаторите в официалната покана.

„Три по три.. по три“ е формулата, която „конструира“ събитието.  С други думи – трима творци канят трима свои колеги в рамките на три дни. Мартина Караиванова (живопис), Стефан Лютаков (скулптура) и Тодор Котопанов (музика) дават началния тласък, подбирайки личностите и събитията в отделните направления. Координатор на целия проект е известният художник Владимир Аврамов, почетен гражданин на Априлци. Той е и автор на идеята, която определя така:

Да се създава творчество, вдъхновено от героиката и значимостта на мястото, но трансформирано през съвременността. Това е артфестивал, който среща музиката с живописта и скулптурата. Утвърдени имена работят със свои студенти и дори с деца. Нашата амбиция и желание е да привлечем възможно най-широк кръг почитатели на изкуството в цялото му многообразие.

Всички музиканти, независимо от областта, в която се изявяват, ще изпълнят в заключителния концерт популярна възрожденска песен. Мартина Караиванова подготвя създаването на голямо живописно платно. Тук цветът ще е „емоционалният носител” на едно разгръщане в пет различни гами. Същата идея, но в по-малък формат, ще осъществят деца от града, които се занимават с рисуване. Ще участват и възпитаници на Средното художествено училище за приложни изкуства – Троян.

Тодор Котопанов се е постарал да обхване широка палитра от стилове. Младият бас определя себе си като класически музикант, който обича да експериментира. За участие във феста е поканил Детската група „Априлски звънчета”, която изпълнява местен фолклор. Малките певци от десет години работят с група „Епизод”. Заедно с децата рок музикантите ще представят свои композиции върху народностна основа. „Епизод” имат самостоятелен концерт в последния ден на феста. В програмата е и Живко Василев трио. Разбира се, няма многообразие без класическа  музика. Известният цигулар проф. Йосиф Радионов ще изпълни обичани пиеси от световната класика в акомпанимент на Зорница Радионова. Заедно с Магдалена Василева Тодор Котопанов е подготвил концерт със заглавие „Антология на операта”. Певецът представя знакови творби, предшествани от кратки разкази за композитора, епохата и любопитни подробности.


На сцената в Априлци ще бъдат още няколко танцови състава, духов оркестър „Заедно”. Празникът ще започне с литургия, литийно шествие и молебен, който ще отслужи негово преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Предвидени са и възстановки на исторически битки. На 11 май гостите на артфеста ще видят всички живописни и скулптурни творби, създадени в рамките на форума. Участниците ще рисуват и върху трафопостове и различни елементи от съвременния градски бит. Мотото на фестивала е „Априлци вдъхновява”. А Тодор добавя:

Сигурен съм, че пленителната красота на природата и сърдечните хора, които живеят там, ще вдъхновят участниците – както се случи с мен, а преди това с безброй представители на изкуствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!