Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ – концерт на Оркестъра за народна музика при БНР

Снимка: БНР
„Музика в портрети“ е новата програма на Оркестъра за народна музика при БНР с диригент Димитър Христов. Ще я чуем на 22 май в Първо студио на нашата медия. Зад оригиналното заглавие се крие наистина интересен проект, в който гост-солисти са няколко великолепни фолклорни формации.

„За пореден път сме подготвили много интересни пиеси – разказва Димитър Христов. Заедно с моите колеги от оркестъра искаме да представим истински музикални портрети на нашите гости в проекта. Смело мога да кажа, че сме поканили някои от най-добрите камерни състави в България. Публиката и у нас, и в чужбина познава добре вокалния „Ева квартет“. Четирите момичета са част от „Мистерията на българските гласове“. Вече имат зад гърба си няколко албума и хиляди концертни изяви. Подготвили сме пиеси за квартет и оркестър, солови песни в наш съпровод, а също и акапелни изпълнения. Специално за концерта са създадени и аранжиментите, които ще представят прекрасните музиканти Христина Белева – гъдулка и Петър Миланов – китара. Това акустично дуо наскоро издаде своя втори самостоятелен компактдиск, приет от публиката с голям интерес.  Нашите приятели и почитатели ще имат възможност да чуят най-новото китарно трио „3G“(Три джи). В състава му са Ангел Димитров и Николай Антов – солисти на нашия оркестър, както и известният виртуоз Атешхан Юсеинов. Убеден съм, че ще поднесем изключително интересен концерт, посветен на перфектното камерно музициране и неговата симбиоза с оркестровото изкуство.“

В концерта „Музика в портрети“ са включени и нови оркестрови пиеси, написани и аранжирани специално за случая. В тях ще чуем като солисти някои от инструменталистите на ОНМ – Кръстьо Димов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Пейо Пеев, Димитър Лавчев и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!