Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Няма дупка от 10 милиарда

Петър Чобанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов отхвърли твърденията на опозицията за бюджетен дефицит от 2,6 на сто до края на годината. Той определи твърденията на опозицията в тази връзка като политическа атака и увери, че към момента не се налага актуализация на бюджета :

Няма такава дупка от десет милиарда. Това са спекулации и произволно хвърлени в публичното пространство на големи числа, които явно се стремят да стреснат икономическата публика и да сложат спирачка на позитивното икономическо развитие, което се наблюдава напоследък. Виждате, че в последните шест месеца расте показателят на бизнес климата, той е на най-високото си ниво от ноември 2008-а, расте потребителското доверие, това е на най-високото си ниво от лятото на 2007-а - все позитивни изразители и показатели на икономиката. Така че не смятам, че трябва да се борави произволно с такива големи числа и да се плашат хората.
По отношение парите за спешната помощ, двустранна среща между министрите Петър Чобанов и Таня Андреева не се е състояла. Решението трябва да бъде на правителството, посочи Чобанов:
Към момента все още не сме провели този разговор, но аз предложих да го проведем в рамките на кабинета, тъй като не виждам в кабинета хората да са спрели да работят. Кабинетът е този, който решава как да бъдат изразходвани средствата. Финансовият министър не решава нищо еднолично. 
Министър Петър Чобанов направи коментарите това след края на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която трябваше да емитира дълг от 1,493 млрд. евро за покриване на стар емисионен дълг и за покриване на заложен в бюджета дефицит. Скандал обаче прекъсна работата на комисията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!