Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат разрешителните за дворни подобрения като чешма и барбекю

Снимка: Радио Видин

Нови мерки за облекчаване на инвеститорите одобри правителството в опит да се подобри бизнесклиматът у нас. Мерките предвиждат по-кратки срокове за екологична, за здравна оценка и за енергийната ефективност на бизнесплановете, както и служебен обмен на информация.
За гражданите отпадат разрешителните за строеж на беседки, чешми, барбекю и други подобрения в двора на къщите им. Данъчните оценки на имотите ще се издават за три дни, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за устройство на територията. 
Промените в Закона за устройство на територията въвеждат задължителна минимална квота при избора на главни архитекти в общините, обясни вицепремиерът Даниела Бобева. До момента регистрирането на незаконно строителство е свързано с малките обекти в дворовете, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов:
Когато трябва да направите някакъв много малък обект в двора на вашата сграда, било 2 квадратни метра, вие трябва да представите в общината 12 до 14 части.
Достъпът до кадастралните карти на нотариусите ще бъде безплатен, обясни заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева:
Досега гражданите отиваха до 28 гишета в Агенцията по кадастър в областните центрове. Това струваше от порядъка на 150 до 200 лева, а сега няма да се вадят нотариални карти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!