Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев за оставка на правителството тази седмица и избори през юли

| обновено на 10.06.14 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството трябва да подаде оставка веднага след гласуването на вота на недоверие в парламента тази седмица. Предсрочните избори, според Станишев, са реалистични до края на юли. 

Загубихме тези избори. Загубата е болезнена, за което разочарованието също е голямо, каза Сергей Станишев в началото на своята реч.

Повече към ДПС имаше препратки в речта на Станишев. Той каза, че БСП са предвидим партньор, но това не е повод да бъдат притискани. Сергей Станишев каза, че никой не може да размахва пръст на БСП. Няма да бъдем параван за чужди интереси - посочи още той. БСП се оказала честен партньор, но неумел в управлението. В този контекст лидерът на БСП препоръча и на присъстващия в залата на пленума Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след гласуването на петия вот на недоверие и допълни:

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството. И то при настоящата формула на управление. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие Смятам, че утре в дебатите по вота на недоверие трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискалев резерв, увеличен с близо 2 милиарда. В сравнение с наследството на Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда - 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми. ГЕРБ , които откраднаха милиард и половина от здравето на българите нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен.
 

Станишев каза още, че следващите дни очаква министрите от кабинета да защитят своето достойнство и свършената от тях работа.

По въпроса за исканата  оставка на лидера в БСП Станишев каза:

Искането за оставка в БСП се е превърнало в прехвърляне на отговорност.

Станишев поиска от пленума и ясен мандат дали може да организира партията за очертаващите се вече предсрочни парламентарни избори.

На пленума на социалистите присъства и премиерът Пламен Орешарски.

Ако правителството подаде оставка, процедурата предвижда държавният глава да възложи сформирането на нов кабинет на най-голямата парламентарно представена партия. Това означава, че президентът Росен Плевнелиев трябва да възложи отново на Бойко Борисов сформирането на правителство. Ако обаче партия ГЕРБ не успее да го реализира в 7-дневен срок, следващата по големина политическа сила получава мандат отново от президента Росен Плевнелиев. Тогава започва да тече нов 7-дневен срок за съставяне на правителство. Ако и този опит за съставяне на правителство не успее, се връчва мандат на една от останалите парламентарно представени партии. Ако и трите политически сили върнат мандата, следва да бъде съставено служебно правителство. То се назначава с указ на президента, с който се разпуска НС и се определя датата за предсрочни избори. Цялата процедура отнема малко повече от 2 месеца т. е избори може да има най-рано през втората половина на август.
 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!