Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспех на преговорите за газа, доставките към Европа могат да спрат още днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Газовите преговори между Украйна и Русия, с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, завършиха с неуспех, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Говорителят на руския газов гигант "Газпром" Сергей Куприянов обяви, че Русия ще въведе система за авансово плащане за Украйна, ако до 9 часа (българско време днес) не получи от Киев 1,95 милиарда долара - част от задълженията на Украйна. Това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките, което може да доведе до спиране на газа за останалата част от Европа, включително за България.

Въпреки това Европейската комисия изрази надежда, че все още е възможно постигане на споразумение между Украйна и Русия за газовите доставки.

Русия заявява, че вече три пъти е отлагала въвеждането на системата за авансово плащане и повече не е склонна да изчаква. Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за 1000 кубични метра е обективна и се подкрепя от Еврокомисията. Украйна обаче отказва да я приеме и иска връщане към предишната цена от 268,50 долара.

Вчера украинският посланик в България Микола Балтажи заяви, че цената, която Русия предлага, е политическа, а не икономическа. Посланик Балтажи добави, че Украйна е готова за евентуално спиране на газа днес. Европейската комисия обяви, че е убедена, че все още е възможно постигането на споразумение.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че днес ще свика заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, за да обсъди военната операция срещу проруските сепаратисти в югоизточната част на страната.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!