Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката във Варна се нормализира

| обновено на 22.06.14 в 16:09
Снимка: БГНЕС

Обстановката във Варна постепенно се нормализира. И днес продължава работата по възстановяването и разчистването на щетите от бедствието в най-силно засегнатия от бедствието район "Аспарухово".

Шест от жертвите, загинали при потопа във Варна, днес бяха погребани в гробищата на квартал "Аспарухово". Официално жертвите във Варна до този момент са 11. Издирват се 2 деца - на 2 и 6 години. 

Над 700 доброволци са се включили до момента в разчистването на варненския квартал "Аспарухово" след потопа. Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Автобусна линия номер 17 до "Аспарухово" вече се движи по редовен график. С изключение на тролей 88, всички автобусни и тролейбусни линии са възстановени. 

Днес от регионалната Дирекция за национален строителен контрол започват оглед на сградите, раздават се и декларации за опис от хората на щетите. Огледи се правят от общински служители с хора от района и комисия за оценка на повредите в общинската собственост. 
Училищата и детските градини и ясли във варненския район Аспарухово ще бъдат затворени утре и във вторник. В тези дни ще бъде извършена пълна дезинфекция на сградите след разчистването на последиците от водното бедствие. 
Днес малогабаритна техника ще влезе да почиства и малките улички, а в понеделник се очаква да дойде екип на междуведомствената правителствена комисия за подпомагане на пострадалите от бедствия и аварии. Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева благодариха на всички стотици доброволци, които и днес продължават да пристигат, за достойното им поведение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!