Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение в шест села в община Никола Козлево

Снимка: Областна администрация - Шумен

Бедственото положение в шест населени места на шуменската община Никола Козлево продължава. То беше въведено тази нощ заради образуването на два микроязовира, които създават опасност от заливане на селата в района.

Единият от водоемите е край село Цани Гинчево, където снощи се удавиха две момчета на 13 и 15 години. Този язовир никога не е задържал вода до миналия понеделник, когато започнаха обилните валежи, съобщи кметът на селото Красимир Георгиев. Още тогава е разпоредено постоянно наблюдение, допълни той:

В неделя сутринта, в 9.00 часа, получих сигнал от единия от работниците, че вече язовирът прелива отстрани и започнахме да го изпускаме поетапно с багер и с фадрома да го контролираме да завъртим водата около селото и да заминава по канала, за да можем да предотвратим наводнение на селото.
   Другият микроязовир, образуван в община Никола Козлево, е между селата Цани Гинчево и Пет могили. Изградените там три лагуни за нуждите на местен свинекомплекс са залети от вода и в сформирания водоем има над 5 милиона кубически метра вода. Селата Пет могили и Векилски са без водоснабдяване, тъй като е залята помпената станци. От "В и К"- Шумен доставят вода за питейни нужди с водоноски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!