Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 милиона лева са щетите в община Велико Търново след наводнението

Фирмите в Килифарево се борят с пораженията

Снимка: Катя Чорова
Наводненията в община Велико Търново са нанесли щети за над 20 милиона лева. Кметът Даниел Панов е поискал от правителството да отпусне между 3 и 4 милиона лева за неотложни аварийни работи, включително за спешно почистване на речните корита. Само пораженията върху жилищните сгради във Велико Търново, Килифарево и Дебелец ще надхвърлят 1,2 милиона лева.

Нито една от четирите производствени фирми в Килифарево не работи, след като триметрова приливна вълна от река Белица заля в четвъртък промишлената зона на малкия град. Пороят събори стени, счупи прозорци и заля с вода и тиня машините в завода "Белица". Производствената база на машиностроителното предприятие не е застрахована. Според управителя Татяна Бахчеванова щетите ще надхвърлят 3 милиона лева:

Просто ми се иска в разстояние на два месеца, максимум до три, да се възстановят нещата, а пък окончателното отстраняване на щетите аз просто не го виждам. Може би ще мине година.

В периода на почистването персоналът може да остане без заплати заради неизпълнените поръчки и несъбрани вземания. Над 60 души в четирите предприятия в Килифарево чистят тинята от цеховете и не са сигурни кога отново ще тръгне производството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!