Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хага беше подаден иск срещу Турция за военни престъпления при окупацията на Кипър

Снимка: www.europe.bg

В Международния наказателен съд в Хага беше подаден иск срещу Турция за разследване на извършени от нея военни престъпления в окупираните територии на Кипър и привличането на заселници в тях от Анадола. Искът беше внесен от асоциация на кипърски бежанци, пострадали от турската инвазия преди 40 години.

Исканото разследване от прокурор на Международния наказателен съд е първият опит да се ангажира международното наказателно правосъдие по въпроса за турската окупация на 37% от територията на Кипър, извършена преди 40 години.

Вносителите на петицията в Международния наказателен съд настояват той да започне разследване във връзка с продължаващите престъпления на турците в окупираната част на Кипър и по-специално срещу продължаващото увеличаване на броя на заселниците в нея, най-вече от Анадола. В жалбата е посочено, че Турция грубо и системно нарушава Статута на Съда, който забранява окупационна сила да прехвърля пряко или косвено свои граждани в окупираните територии. От момента на инвазията през юли 1974-а година досега продължава привличането на турци от континента за заселване на острова. Проблемът с големия брой заселници и драматичната промяна на демографското състояние на окупираните територии е един от ключовите въпроси в преговорите между лидерите на двете кипърски общности за решаване на Кипърския въпрос, по който на този етап не може да се постигне споразумение.

Според кипърския евродепутат Костас Мавридис, който е сред подателите на иска като член на асоциацията “Кипърци срещу турските военни престъпления”, извършваната от турските власти колонизация и другите им престъпления в окупираната част на Кипър не са политически въпрос, а въпрос на международното право и правосъдие.

Кипър е член на Международния наказателен съд от създаването му през 2002-ра година, но Турция не признава юрисдикцията му.

На 12-и май тази година Европейският съд по правата на човека наложи на Турция рекордната имуществена санкция в размер на 90 млн. евро, която тя трябва да плати на Кипър заради военната инвазия на острова през 1974-а година и продължаващата окупация на една трета от територията му. Анкара отказва да изпълни решението на съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!