Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Абдуллах Гюл е на двудневно посещение в окупираните територии на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Абдуллах Гюл пристига днес на двудневно посещение в окупираните територии на Кипър. В признатата само от Анкара Севернокипърска турска република вече се намират делегации на парламентите на Турция, Пакистан, Азербайджан и автономната област Гагаузия в Молдова. Всички те участват в тържествата по случай навършващите се в неделя 40 години от "турската мироподдържаща операция", както Турция нарича нахлуването на армията й на острова през 1974 година и продължаващата окупация на 37 на сто територията му.

Турският президент Абдуллах Гюл е почетен гост и говорител на тържествата, с които се “празнува” 20 юли – денят на турското нашествие, отбелязван в окупираните територии на Кипър като Ден на мира и свободата. Гюл ще се срещне с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, за да обсъдят най-новото развитие на Кипърския въпрос. Той ще разговаря и с т. нар. председател на парламента и министър-председател на самообявилата се Севернокипърска турска република.

Абдуллах Гюл ще посети гробовете на двама от лидерите на кипърските турци - Рауф Денкташ -основател и първи президент на т. нар. Севернокипърска турска република, който почина през януари 2012 година на 88 години, както и на Фазил Кючюк- първия вицепрезидент на независим Кипър.

Президентът на Турция ще присъства и на парада на турската армия в неделя. Празничните прояви включват и демонстрации на висш пилотаж от турски изтребители.

Делегациите на турското Велико народно събрание, на парламентите на Пакистан, Азербайджан и автономната област Гагаузия имаха срещи с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу и други ръководители на псевдодържавата, като изразиха подкрепата си за тях.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис осъди посещението на Гюл и посланията от него на фона на водените преговори за обединяването на разделената страна, които се намират в решителен и тежък момент. В петък след 9-часова среща двамата главни преговарящи от двете общности не постигнаха съгласие по нито един от пунктовете по методологията на диалог, за мерките за укрепване на доверието и пътната карта за преговорите. Следващата среща на лидерите Никос Анастасиадис – Дервиш Ероглу е насрочена за 24 юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!