Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Българският премиер Пламен Орешарски подаде оставка вчера, оставяйки наследника си да се оправя с най-тежката банкова кризаот 90-години, като нерешена остава съдбата на четвъртата по големина банка в страната, пише  британският в. Гардиън.

Банковата криза се случи в период на политическа нестабилност в България, посочва Ню Йорк таймс, припомняйки, че правителството на Орешарски е второто за по-малко от 18 месеца, което подава оставка. Повечето анализатори признават, че българската банкова система, която  има един от най-високите дялове на капиталови резерви от 20%, като цяло е стабилна. Да се позволи фалит на КТБ обаче може да подкопае още повече инвеститорското доверие в страната, което и без това вече е ниско заради хроничната корупция и слабото управление, заключава авторът. 

Във връзка с оставката на българското правителство руският печат припомня, че като премиер Пламен Орешарски разпореди да бъде спряна работата по газопровода "Южен поток". Според официоза Российская газета правителството на Орешарски е било "подкосено от Украйна и изборите за Европарламент", донесли "смазващо поражение" на българските социалисти. С развитието на украинската криза Западът упражняваше все по-силен натиск върху българите, за да се откажат от изграждането на "Южен поток", посочва Российская газета. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!