Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервоар с 6 000 000 литра гориво се подпали по време на боевете в Триполи

Триполи Либия бунтовници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийската национална петролна компания предупреди за опасност от природна катастрофа в Триполи, след като резервоар с шест милиона литра гориво се подпали по време на боевете в южната част на столицата. Резервоарът е улучен от ракета. В Триполи горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания "Брега", която се занимава с дистрибуцията на производни на петрола и на газа. Техниците от компанията се  опитват да овладеят пожара с помощта на Гражданска защита.

Франция призова гражданите си да напуснат Либия, която през последните две седмици е обхваната от най-тежките прояви на насилие от войната през 2011-а, с която бе свален Моамар Кадафи. САЩ евакуираха посолството си в Либия и закараха дипломатите в Тунис под засилена военна охрана след засилването на сблъсъците в близост до комплекса на американското посолство в Триполи.

По рано днес, Великобритания и Германия също призоваха гражданите си да напуснат Либия заради ожесточаването на боевете. По същата причина мисията на ООН в Либия напусна страната в средата на месеца. Посолството на Италия в Либия продължава да работи, въпреки влошаването на ситуацията със сигурността, като мисията заедно със специален кризисен отдел оказва помощ на всички желаещи италианци да напуснат Либия. Обстановката в Триполи остава напрегната. Там от 13 юли се водят боеве около международното летище между държащите го сили от Зинтанската бригада, която подкрепя генерал Халифа Хафтар  и ислямистки групировки. При сраженията са убити около 100 души, над 400 са ранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!