Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва възстановяването на манастира “Св. Апостол Андрей”

В Кипър започва възстановяването на един от най-забележителните паметници на историческото и културно наследство на страната - манастира “Св. Апостол Андрей”, който днес се намира в окупираната територия на острова. Проектът е на стойност 5 млн. евро и се осъществява под егидата на Програмата за развитие на ООН.

Реставрацията на прочутия манастир, който се намира в североизточния край на острова, стана възможна след дълги години преговори между лидерите на религиозните общности на кипърските гърци и кипърските турци и многобройни опити на Кипърската църква да получи разрешение от т. нар. "власти в окупираните територии" за неговото възстановяване. След турската инвазия и годините на окупация един от най-важните религиозни центрове в Кипър, построен през 12-и век, не се поддържа и вече е в трагично състояние.

Преди една година Програмата за развитие на ООН подписа две споразумения – с Църквата на Кипър и с религиозна фондация на кипърските турци, всяко от които е на стойност 2,5 млн. евро, за финансиране на възстановяването на манастира. Самите договори бяха подписани през юли тази година, което позволи откриването на първата фаза от проекта. Тя започна с изнасянето на иконите и прехвърлянето им за съхранение в близка сграда, която ще се превърне в параклис за поклонниците.

Самите строително-ремонтни работи в манастира ще започнат в началото на септември. Фаза 1 ще продължи 22 месеца и включва пълно структурно и архитектурно възстановяване на главната църква на комплекса и прилежащите сгради. Цялостният проект ще се осъществи в четири етапа, които трябва да завършат до 2017-а година. Реставрацията се извършва в съответствие с техническите проекти, изготвени от университета в Патра.

Започващото възстановяване на манастира “Св. Апостол Андрей” се оценява като стъпка в изграждането на доверие между двете кипърски общности на разделения остров и като ясно послание за сътрудничество между тях в опазването на културното наследство на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!