Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз в Банско – от 8 до 13 август

Международният джаз фестивал в Банско отново събира елитни изпълнители от няколко континента

БНР Новини
Снимка: banskojazzfest.com

Шестте фестивални вечери (от 8 до 13 август) представят музиканти от петнадесет страни. Сред тях са САЩ, Бразилия, Франция, Германия, Израел, Австрия, България и др. Сред имената, които българската публика познава, са британците от водещата джайв и суинг група „Джайв Ейсис” (11 август), известни с атрактивното си сценично присъствие. Преди няколко години те бяха у нас за участието си в същия фестивал. За втори път на сцената в Банско ще свири и Кенди Дълфър (13 август). „Кралицата на саксофона”, както я наричат, пристига от Япония, където изнесе няколко успешни концерта и спечели много нови почитатели. Сред най-забележителните имена в програмата е бразилската пианистка и певица Таня Мария (12 август) – една от легендите на съвременния джаз. Ще чуем още певиците Чайна Моузес (9 август), Ийока (11 август), Росела Грациани и „Долче Вита” (10 август), както и Хюбърт Табс (13 август) – бившия вокалист на известната група „Тауър ъф пауър”, Васил Петров и Биг бенд – Благоевград (9 август).

За пръв път в рамките на фестивала се организира конкурс за млади джаз певци. След подбора, извършен от журито, най-добрите сред тях ще имат възможност да пеят на голямата сцена. Те ще бъдат на сцената заедно със Стефка Оникян (10 август) – джаз вокалист и преподавател в Националната музикална академия.

Събитието се открива със специална програма на Камелия Тодорова и Брас Асоциазия (8 август). Същата вечер е изявата на група „Магнетик” от България и младата американска певица ЖеСант. Ще бъде отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на оркестър „София” – с концерт на някои от музикантите, свирили в състава. Специален гост е Йорданка Христова. В съпътстващата програма е включен филмът на режисьора Росен Елезов „Оркестърът на София”. Предвидени са изложби, лекции, концерти на още няколко сцени в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!