Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха десетки мъртви щъркели до електропроводи във Варна

Снимка: Даниела Стойнова

Експерти от РИОСВ откриха мъртви щъркели до електропроводи над квартал "Владислав Варненчик” във Варна. На поляната над старото военно поделение над квартала около електропроводите с табела „Новаково-2” първоначално бяха открити три мъртви щъркела. 

Началникът на отдел „Биоразнообразие” в РИОСВ- Варна Христина Генова обясни:

В момента правим оглед на труповете, дали имат обгаряне или някаква друга е причината като прострелна рана или може би инфекция, нещо, което да доведе до смъртта на толкова щъркели. На мястото, където е описано от сигналоподавателите, са намерени три трупа на щъркели. Двата са млади екземпляри, единият явно по-голям.

По-късно в същия район експертите откриха общо 30 мъртви щъркела. Всички те са около електропроводите, по телата им има обгаряне, което потвърждава тезата за токов удар. От "ЕНЕРГО-Про" съобщиха, че също ще проверят случая и ще излязат със становище. Според закона за биоразнообразието телата на мъртвите птици ще останат на мястото, на което са открити, а на ЕНЕРГО-ПРО ще бъде издадено предписание да поставят птицебрани на стълбовете.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!