Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гроздоберът в масивите на Института по лозарство и винарство в Плевен

гроздобер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започна гроздоберът в масивите на единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен. Първите прогнози са, че тази година реколтата ще е по-ниска с 20 до 30 на сто от миналогодишната.

Бялото грозде, по традиция, се прибира първо. Лозарите вече берат десертните сортове "Супер ран Болгар" и "Плевен" и до дни гроздето ще бъде на пазара. Според директора на института, Иван Пачев, влиянието на лошите климатични условия се усеща и в лозарството.

Има попарвания от мана, но не са чак такива фрапиращи, които да правят една силна апокалиптична картина в България, че тази година няма да има грозде. Не, ще има. Там, където са проведени всички третирания, добивът ще бъде добър, до 70 процента от миналогодишния добив, а на местата, където не е проведено, може би там ще бъде около 20-30 процента добива.

Заради неблагоприятното време специалистите от института са направили повече от десетина пръскания и очакват добри добиви, по хиляда, хиляда и сто килограма от декар и при десертните и при винените сортове. Пазар за гроздето има. Тази година се очаква и малко завишаване на цените на сладкия плод заради по-ниските добиви. В началото на септември започва и прибирането на винените сортове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!