Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигата на река Марица край димитровградското село Райново се скъса

| обновено на 07.09.14 в 17:58
Снимка: Дора Атанасова

Дига на река Марица край димитровградското село Райново се скъса. Скъсаната дига изолира селото и прекъсна движението по пътя  Димитровград-Симеоновград, който остава затворен. Залети са огромни площи земеделска земя. 10 семейства са евакуирани. Остава бедственото положение в Харманли, Симеоновград и Димитровград.

Милиони кубически метра вода в момента се изливат през скъсаната преди половин час дига на река Марица. Водният поток отнесе няколко фургона на строителна фирма. Специалистите на електроразпределителното дружество ЕВН се опасяват, че стихията ще събори електрическите стълбове. Затова вече е спряно и захранването. Десетки декари обработваема земя останаха под вода,селскостопанските постройки, които се намират до дигата също.

Скъсването на дигата на река Марица не е опасно, заяви пред „Хоризонт“ директорът на „Пожарна безопасност и на защита на населението” главен комисар Николай Николов:

Снощи се наблюдава цялото поречие на река Марица предвид предупреждението за критично увеличаване на нейното ниво. Към момента нивото на Марица не е високо, а специално за село Райново сутринта започна оглед на тази дига. Идеята беше специалисти от "Напоителни системи" да огледат и да преценят дали е възможно тя да бъде разрушена, за да може водата, която се е събрала от външния откос на дигата и заляла около 2000 декара земеделски земи да отиде в Марица. На практика скъсването на дигата е добро за селото, но за да сме сигурни, че няма да има застрашени хора около 20 души са предупредени, изведени на безопасно място, защото 10-тината къщи, които попадат под евентуалното наводнение от водата, която е извън дигата, са евакуирани. Скъсването на дигата направи това, което ние смятахме да направим.

Скъсаната дига на река Марица до село Райново усложни обстановката. Кметът на Димитровград Иво Димов обяснява:

Това е скъсаната дига на река Марица. Всъщност ние се намираме на дигата на река Марица. Това зад мен е водосборът, който се образува от скъсването на другите диги на река Мартинка. А имаше идея изкуствено да я пробием. Самата вода свърши тази работа  и в момента цялото това огромно водно количество се влива в река Марица. Непосредствена опасност за десетина къщи в село Райново, които бяха евакуирани с помощта и на полицията, защото хората първоначално отказаха да напуснат домовете си. 

По думите на кмета на Димитровград огромното количество вода вече е преминало и няма и опасност за хората.

Жителите на Райново от първите десетина къщи, които са близо до разлива, вече са евакуирани, а пътят към Райново е отцепен, защото е пропаднал. На място са пристигнали много екипи на пожарната и полицията. Засега няма залети къщи, пострадали и бедстващи хора. Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровград Иво Димов. В потопеното село започнаха възстановителни работи. Утре ще бъдат описани и щетите.

Къщата на Иван Делчев беше под вода. Днес е в кал и в тиня. Унищожена е цялата покъщнина, фураж и сто пчелни кошера:

Какво да ви кажа. То стана всичко за секунди. Една голяма вълна и всичко свършва. Ужас! Ремонтът е от една година. Триста бали, осем тона фураж.

81-годишният дядо Кольо и съпругата му Тодорка са от пострадалите, които пренощуваха в детската градина:

Какво да кажа, като такова не съм преживял. Тежко е положението. Всичко - гардероби, телевизори, всичко в калта. До кръста в кал. Къщата, спалнята. Всичко е обърнато. И не можем да влезем. Ще кажеш, че хората са го събирали. Вратите изкъртени. Прозорци, всичко изкъртено и на улицата. На двора е.

Лора Гочева, социален работник, приема молби за еднократна помощ:

Днес сме тук на място, след като сме уведомили тези пострадали семейства, да дойдат да подадат молби за еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

Кметът на Димитровград Иво Димов обяснява причините за потопа в Странско:

Два скъсани язовира на територията на община Стара Загора в селата Борово и Козаревец са причина за скъсаната дига в Странско. Там количествата валеж са били над 200 литра на квадратен метър с много голям интензитет за кратък период от време. Тези микроязовири, колкото и малко да са като количество вода, все пак образуват една приливна вълна, която влиза в язовира в село Странско, прелива през дигата и следва скъсване на язовирната стена.

В наводненото село Странско започна почистване и дезинфекция. Семействата от наводнените къщи ще останат и тази нощ в детската градина. 30 са подадените молби за еднократна социална помощ. Утре започва описването на щетите. В пострадалите селища в Хасковско има нужда от доброволци.

В останалите бедстващи райони – Харманли, село Бисер, Симеоновград  и Свиленград обстановката е спокойна.

Остава опасността от приливането на язовира край свиленградското село Лозен. Снощи беше укрепена допълнително язовирната стена и превантивно бяха евакуирани 30 души. В другата критична точка – димитровградското село Странско, пороят наводни 20 къщи. Пострадалите хора са подслонени в детската градина, като им бяха раздадени топла храна и завивки.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!